Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Chris Froome väntar på besked i dopningsärendet. Under tiden ska han försöka vinna Giro d'Italia. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Froome får cykla mot historisk Giro-seger

En historisk start i en helig stad. Men när cykelklassikern Giro d'Italia drar igång är det som vanligt dopning som är i fokus.

Cykelstjärnan Chris Froome är på jakt efter en sällsynt trippel, att vara innehavare av titlarna i de tre stora loppen samtidigt. Endast två cyklister, Eddy Merckx och Bernard Hinault, har lyckats med den bedriften.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men det har funnits dopningsfrågetecken kring Froome, britten som i fjol vann Tour de France och Spanien runt, inför stundande Giro d'Italia.

Astmamedicin

Den italienska tävlingsarrangören ger dock lugnande besked. Även om Team Sky-stjärnan skulle dömas för att ha använt en för stor dos av astmamedicinen salbutamol blir han inte av med Giro d'Italia-titeln om han vinner årets lopp.

– Vi har blivit lovade att sanktionen inte träder i kraft förrän den dag som beslutet kommer, säger Giro-direktören Mauro Vegni.

Vegni har varit i kontakt med Internationella cykelförbundets ordförande David Lapportient, som även meddelat att utslaget i Froomes dopningsärende inte kommer förrän i sommar, sannolikt inte förrän efter Tour de France i juli. Gränsvärdet på medicinen överstegs under fjolårets segerlopp i Vuelta de España.

Historisk seger

Ett av de största segerhoten är regerande mästaren Tom Dumoulin. Förra året blev han första nederländare att vinna girot, och han har höga förhoppningar också i år.

– Jag har förberett mig på samma sätt som förra året. Vi får se vad som händer, förhoppningsvis fungerar det i år igen, säger Dumoulin till Eurosport.

– Men med Froome i loppet är det annorlunda. Jag kan inte ta så mycket tid på honom i tempoetappen och han har ett starkt team som kan kontrollera loppen, vilket också är annorlunda mot förra året då det inte fanns något lag som riktigt tog tag i girot.

När den 101:a upplagan av Giro d'Italia rullar igång i Jerusalem på fredagen är det första gången som en av de tre stora cykeltourerna körs utanför Europa. De tre första etapperna avgörs i Israel innan cyklisterna i kampen om den rosa ledartröjan fortsätter till bekant italiensk mark. Målgången sker i huvudstaden Rom, vilket bara har hänt tre gånger tidigare: 1911, 1950 och 2009.