Friska vindar tar Tjörn Runt baklänges

ANNONS
|

Cirka 500 båtar mötte upp vid startlinjen i Stigfjorden när 50:e upplagan av Tjörn Runt startade på lördagsmorgonen med start i Stigfjorden. Seglarna fick bra vindar vid starten som var uppdelad i 16 olika grupper.

Samtidigt som Tjörn Runt avgjordes också nordiska mästerskapet i katamaranen F18 med en rad duktiga danska, norska och finska seglare

Tävlingen körs för första gången baklänges det vill säga man startar i Stigfjorden och målet är vid den gamla startlinjen i Askeröfjorden:

- Vi gör ett försök att segla banan baklänges och sedan får vi utvärdera hur detta fungerar, säger Olof Beckman ordförande i arrangörsklubben Stenungsunds SS.

ANNONS

Som föregående år är det en hel del stora båtar med besättningar på över tio man som deltar i Tjörn Runt och antalet familjeseglare har minskat i tävlingen.

Trots att vindarna var ganska svaga valde en hel del båtar bland de mindre i startfälten att gå igenom Kyrkesundsrännan där det blev mycket trångt och en hel del incidenter inträffade. Några kollisioner inträffade, men i övrigt fungerade passagen bra.

De största och snabbaste båtarna valde dock att segla utanför Kyrkesund på mer öppet vatten och fick sedan bra vindar i Hakefjorden. Publikt sett blev Kyrkesund - som populäraste publikplatsen - ändå bättre än många trott när banan seglades bakvägen. Kyrkesundsbryggan var välfylld med publik vid 12-tiden. Däremot var det många som klagade över att det var sämre att se tävlingen på Klädesholmen

Det blev en ganska snabb Tjörn Runt där en stor del av startfälten var i mål före 16 på eftermiddagen. Den nya banan fick omväxlande bra och dålig kritik. Magnus Lundberg från Stenungsund som med sin fyrmannabesättning var bland de första i mål i en av de större startgrupperna tyckte det var spännande att segla baklänges:

ANNONS

– Det var ett kul försök men jag är nog av den uppfattningen att vi bär återgå till den traditionella banan med start i Askeröfjorden.

Många seglare konstaterade att startområdet I Stigfjorden var mycket begränsat och trångt och att det överhuvudtaget att det blev besvärligt att starta i Stigfjorden eftersom vattenområdet var mer begränsat speciellt i de större klasserna.

Jonas Frii från Malmö som seglade katamaran tyckte däremot att det var en förnyelse att segla banan baklänges

– Vi hade bra vindar och det fungerade mycket bra men jag håller med om att startområdet i Stigfjorden var trångt och lite rörigt. Men vi kommer tillbaks till tävlingarna.

Anders Dalsjö från Lerkil som vunnit Tjörn Runt ett år var också nöjd med den nya banan:

– Den var bra och för oss som seglar i den stora klassen passar det bäst att segla i öppna vatten vilket vi kunde göra i år. Sedan var det lite kul att göra en extra sväng ut i havet vid Marstrand innan man gick i mål.

Det var också första gången som Tjörn Runt seglas på två banor, en bana för de största startgrupperna bland kölbåtar och katamaraner och en för de mindre båtarna. Den stora klassen seglade i år en extra sväng ut till fyren Hätteberget utanför Marstrand och sedan intill Skallens fyr nära Marstrand vilket gjorde att marstrandsborna för första gången på de femtio åren kunde se Tjörn Runt på nära håll.

ANNONS

Publikt var knappast den nya banan någon jättesuccé. Viss fanns det överraskande gott om folk vid i Kyrkesundsrännan där de minsta båtarna passerade och det fanns en hel del åskådare på bergen vid Klädesholmen och Kårevik söder om Rönnäng. Men den folkfest som tävlingen ofta blivit genom massor av folk på berghällarna vid Tjörnbron strax efter starten på Askeröfjorden och i just Kyrkesund uteblev.

Tävlingsledaren Anders Thorén och säkerhetschefen Sven Carlsson var bägge nöjda med året tävling:

– Vi har haft en bra tävling med helt nya förutsättningar och det har gått bra. Vi har faktiskt bara haft två kollisioner med materiella skador och inga personskador alls.

– Det har fungerat väl och säkerheten har skötts bra. De seglare som idag seglar Tjörn Runt är till största delen mycket rutinerade och antalet olyckor och incidenter minskar därmed.

ANNONS