Bo Edsberger ledde under många år Göteborgs Friidrottsförbund och Göteborgsvarvet – med många stora framgångar som följd. Hans ledarskap mötte dock stark kritik av flera tidigare anställda.
Bo Edsberger ledde under många år Göteborgs Friidrottsförbund och Göteborgsvarvet – med många stora framgångar som följd. Hans ledarskap mötte dock stark kritik av flera tidigare anställda. Bild: Bildbyrån

Friidrottsförbundet gör storförlust – tidigare varvsgeneralen fick miljoner för att lämna

Göteborgs Friidrottsförbund gör en förlust på 4,8 miljoner under 2019. Den stora förklaringen till det är avgångsvederlaget till den kritiserade tidigare varvsgeneralen Bo Edsberger – som fick 3,8 miljoner kronor för att lämna sin post.
– Det var turbulent innan mig och det har skapat en del sår i organisationen. De såren har vi försökt hantera, säger förbundets ordförande Jahja Zeqiraj.

ANNONS
|

Efter elva år som Göteborgsvarvets general lämnade Bo Edsberger den lokala friidrottsscenen hösten 2019. Han hade byggt upp ett av de mest framgångsrika långloppen i världen. Han hade dragit in miljoner till den lokala friidrotten och skapat förutsättningar för att sporten i väst har kunnat stå stark i både nationell och internationell konkurrens.

Men allt var inte frid och fröjd. Den förändringsprocess som han drev för att utveckla Göteborgsvarvet till en världsledande position gjorde att många personer fick lämna organisationen på vägen.

LÄS MER:Hård kritik mot Varvsgeneralen – tidigare anställda slår larm

Flera tidigare och dåvarande anställda berättade hösten 2018 för GP om en hård arbetsmiljö som var toppstyrd och kontrollerande. I centrum för kritiken stod Bo Edsberger.

ANNONS

I februari 2019 fick han ny chef i form av Göteborgs Friidrottsförbunds nye ordförande Jahja Zeqiraj. Den tidigare politikern kom enligt egen utsago in med uppdraget att se över organisationen.

– När jag gick in som ordförande var uppdraget till mig att göra en genomlysning av organisationen. Vi behövde förändra den kultur som många upplevde fanns, säger han.

Det gjordes under fjolåret och i oktober blev det klart att Bo Edsberger lämnade sina ledande roller. Nu kan GP berätta att hans sorti kostade Göteborgs Friidrottsförbund cirka 3,8 miljoner kronor.

Kostnaden motsvarar totalt 24 månadslöner á 81 000 kronor med ytterligare 10 000 kronor i pensionsavsättning samt andra kostnader som sociala avgifter.

LÄS MER:Klubbarna kritiska mot Varvsgeneralens dubbla uppdrag

– Vi såg tillkortakommanden i organisationen och kom fram till att vi behövde ett nytt ledarskap. Det ledde till att vi i oktober landade med en överenskommelse med den förre förbundschefen och varvsgeneralen Bo Edsberger om att gå skilda vägar, säger Göteborgs Friidrottsförbunds ordförande Jahja Zeqiraj.

Bo Edsberger vill inte kommentera innehållet i överenskommelsen, men skriver i ett sms-svar till GP:

"Efter många år på GFIF var jag redo att ta mig an nya utmaningar i höstas. Efter att jag informerat ordf om att jag funderade på att avsluta min anställning, fick jag ett förslag av ordf som jag accepterade".

ANNONS

När GP senare når honom på telefon säger han:

– Jag har haft det jättebra på Göteborgsvarvet. Jag hade på gång att jobba med nya saker. Och det berättade jag för ordföranden.

Jahja Zeqiraj vill inte kommentera Bo Edsbergers syn.

– Jag vill inte gå in i svaromål kring vad den förre förbundschefen anför. På grund av personalsekretess kan jag inte gå in i detaljer offentligt kring vad som sades och inte sades, säger han.

Göteborgsvarvet växte kraftigt under Bo Edsbergers ledning.
Göteborgsvarvet växte kraftigt under Bo Edsbergers ledning. Bild: Robin Aron

Kraftigt ökade personalkostnader

Summan 3,8 miljoner går att skönja i förbundets årsberättelse för 2019. Där framgår att förbundet gjort en förlust med 4 794 139 kronor under året som gick. Det är en betydligt större summa än föregående år.

LÄS MER:Efter hårda kritiken – Bo Edsberger slutar som general för Göteborgsvarvet

Den stora förändringen i resultatet syns i personalkostnader. Kostnaderna har ökat från 2018 års nivå på 14,7 miljoner kronor till 18,5 miljoner året 2019.

Skillnaden mellan åren är utgör den summa som gått till Bo Edsberger när han lämnade sina uppdrag.

– Det är som du förstår personalsekretess, men du kan läsa bokföringen. Jag kan inte gå in på vad överenskommelsen stipulerar fullt ut. Men en stor del av förlusten för året är engångsposter relaterade till förändringsarbetet på ledningsnivå. Vi har dessutom lagar och avtal som måste följas vid överenskommelser, säger Jahja Zeqiraj och fortsätter:

ANNONS

– Det var turbulent innan mig också och det har skapat en del sår i organisationen. De såren har vi försökt hantera.

Jag har uppgifter på att Bo Edsbergers avgång kostade förbundet 3,8 miljoner kronor. Stämmer det?

– Så läser du det. Just att du ser det i bokföringen … vi är väldigt transparenta med vad vi gör för medlemmarnas pengar. Genom att vara det har vi möjliggjort full insyn i detta ärende. Därför kan du och alla andra ta del av underlagen helt öppet.

Det är mycket pengar – var det bästa sättet att använda dem på?

– Jag har av årsmötet tillsammans med styrelsen getts ett uppdrag att förvalta medlemmarnas pengar på bästa sätt. Alla som verkar inom friidrottsrörelsen gör det på grund av kärleken till friidrotten, så även anställd personal är min förståelse. I de bästa av världarna hade vi inte hamnat i en situation där medlemmarnas pengar behöver gå till att lösa ut personal som av olika anledningar inte fungerar eller saknar förtroende.

– Vi måste helt enkelt följa ingångna avtal och de arbetsrättsliga förutsättningar som finns. Det är mycket pengar. Samtidigt: om vi inte hade gjort de förändringarna – hur mycket hade det kostat?

Den 5 mars har förbundet årsmöte och då kommer årsberättelsen, som redovisar kostnaden för överenskommelsen med Bo Edsberger, att diskuteras som en av punkterna.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS