Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marija Banusic känner att hon har hittat rätt i Linköping.

Frihet och fokus får Banusic att trivas

Marija Banusic behöver frihet och förståelse. Så hon flyttade till mästarklubben Linköpings FC, fann vad hon sökte och det ska märkas på de damallsvenska arenorna.

Pernille Harder, Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö stod för 47 av Linköpings 73 mål under guldåret 2016. Ingen av dem är kvar. Hyllade tränaren Martin Sjögren blev förbundskapten i Norge. Men innan dess såg han till att täppa till ett av de offensiva hålen.

- När Martin ringde min agent kändes det självklart att jag skulle hit. Det var solklart. Det är regerande mästaren, en bra plattform för unga spelare. Nu är jag kanske inte så ung som jag tror, men...

TT: Du är ju bara 21?

- Ja, men inte ung jämfört med de yngre som blivit uppflyttade i A-truppen, säger Marija och skrattar.

Hittat sin flock

Det är inget konstigt i att hon emellanåt känner sig lite äldre än vad hon är. LFC blir tredje damallsvenska klubben sedan hon lämnade Uppsala som 17-åring. Dessutom har hon hunnit med en sväng i Chelsea.

En fågel som inte hittat sin flock?

- Jag har spelat i många lag där tränaren försökt ändra mig från den spelare jag är. Jag kanske inte är en typisk svensk spelare, säger hon.

TT: Hur är du då?

- Jag får hellre bollen på fötterna än springer i djupet. Det utesluter inte att jag gör det ibland. I och med att jag får bollen felvänd kan jag göra lite vad som helst: väggspela tillbaka, vända upp, ta distansskott. Det är så många fler möjligheter. Jag tror att det är på det viset man får ut mest av mig.

TT: Har inte tidigare tränare riktigt lyckats med det?

- Nej, jag har inte känt den tryggheten. Jag kan inte sättas i en ram, jo, vissa ramar förstås, men sista tredjedelen ska vara fri. Det förstår alla (i LFC) och därför har det blivit ganska många mål och inte bara för mig.

"Här är det lite friare"

Trots den korta tid hon varit i Linköping känner Banusic att hon hittat den miljö som kan få henne att blomma upp.

TT: Varför har det inte hänt tidigare?

- Jag tror att det har koppling till att man alltid har försökt forma mig till någon som jag inte är. Här är det lite friare och jag har känt mig mycket bekväm i den här atmosfären och den här viljan hos alla spelare.

TT: Är det rimligt att ni konkurrerar om guldet även i år?

- Vi borde inte nöja oss med något sämre än topp två. Vi är så pass duktiga, ambitiösa och motiverade för att vara där. Majoriteten av spelarna är kvar sedan förra året och vi har fått in nya spelare. Jag tror inte att vi ska vara så fast i vad som hände förra året. Det var ett koncept, nu är det ett nytt med nya spelare och en ny tränare (Kim Björkegren).

Fokus på här och nu

Två meter bakom henne i klubblokalens samlingsrum står Kronprinsessan Victorias pokal på ett bord. Mer påmind om SM-guldet 2016 går det inte att bli.

TT: Ni kanske ska ta bort den?

- Jag vet inte varför den är här. Den brukar stå i hörnet. Var det du som tog fram den? Haha. Nä, men sedan jag kom hit har ingen spelare eller ledare nämnt vad som hände förra året. Alla är så fokuserade på här och nu, vad vi kan bli bättre på.

TT: Och ditt bidrag är?

- Mitt fokus ligger på att få ihop det här laget så fort som möjligt och prestera under säsongen. Det får ta sin tid. Fotboll är ingen individuell sport.

- För mig handlar det om att utvecklas så mycket som möjligt för att hjälpa laget.