Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frida Karlsson tycker det är bra att fluorvallan tas bort från skidsporten. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT
Frida Karlsson tycker det är bra att fluorvallan tas bort från skidsporten. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Frida Karlsson om flourvalla: "Inte bra för miljön eller för de som vallar"

Frida Karlsson hade gärna sett ett totalförbud mot fluorvalla – under rättvisa förhållanden – redan till kommande säsong.
– Helst skulle man vilja att det försvinner så fort som möjligt, säger skidstjärnan.

Högfluorerade ämnen har länge varit givna komponenter för att få till den perfekta skidvallan – men snart blir det ändring på det.

Internationella skidförbundet (Fis) beslut att gradvis fasa ut fluorvallan, som är skadlig för både hälsa och miljö, med målet att förbjuda den helt från och med säsongen 2022-2023 glädjer Frida Karlsson.

– Om vi kan göra någonting för miljön så ska vi göra det. Det ska inte vara en hälsorisk att åka och valla skidor, säger 20-åringen.

Ska vara rättvist

En följdfråga som har diskuterats efter Fis besked är hur vallan ska kontrolleras i tävlingssammanhang så att de nya reglerna efterföljs.

– De jobbar väl för fullt med det just nu och jag litar på att det kommer finnas bra verktyg för att se till att alla tävlar under rättvisa förhållanden, säger Karlsson.

Tycker du det är rimligt att fasa ut fluorvalla successivt eller tycker du man ska införa ett totalförbud redan nu?

– Jag tycker att det ska komma så snabbt som möjligt. Men det måste också finnas ett system där alla har samma förutsättningar, det ska vara säkert. Men självklart vill jag att det ska vara en process som går fort. Fluor är inte bra för miljön eller för de som vallar. Helst skulle man vilja att det försvann så fort som möjligt.

Även Petter Myhlback, som nyligen ersatte Anders Niemi som svenska skidlandslagets vallachef, är positiv till förändringen.

"Hur bra som helst"

– Arbetsmiljön kommer att bli bättre. Den kommer att förändras, att man känner sig mer trygg med hälsan, säger Myhlback som säger sig bara se möjligheter och inte begränsningar utan fluorvalla.

– Det är klart att man måste vara ännu mer på tå. Nu har man chansen att ligga först i utvecklingen. När det kommer till det gamla, med fluortänket, ligger alla (landslag) i stort sätt på samma nivå. Nu kanske man inte börjar om från noll, men det är så mycket annat som spelar in om skidorna ska gå riktigt fort.

Myhlback tillägger:

– Kan man tagga i gång hela vallagänget, vilket vi har gjort, att köra fluorfritt så kan det bli precis hur bra som helst för vår del.

Frida Karlsson har fått ett positivt intryck av den nye vallachefen och hoppas på snabba skidor till de kommande säsongerna – utan fluorvalla.

– Han (Myhlback) verkar väldigt engagerad och vill ligga i framkant. Han är väldigt driven som person och det känns väldigt bra för oss åkare. De (vallateamet) kommer göra allt de kan för att ge oss de bästa förutsättningarna och jag litar på dem, säger hon.

Pelle Strandman/TT

Internationella skidförbundet Fis har tagit fram möjligheter att testa fluorhalten i en valla. Dessa testmetoder ska förhoppningsvis kunna användas i start- och målområdet när världscupen i skidor kommer i gång från november i år.

Under säsongen 2020-2021 ska gränsen för fluor "definieras för att ge tillverkare, vallare och lag möjlighet att anpassa sig till den nya situationen".

Efter utvärdering av den kommande säsongen kommer gränsen, från och med säsongen 2021-2022, att "sänkas till ett minimun med målet att ha en nollgräns för fluorerad valla från säsongen 2022-2023".

Källa: Internationella skidförbundet Fis