Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Per Danielsson/TT

Frias för våldtäkt – fortsatt avstängd av Dif

Den herrfotbollsspelare i Djurgården som åtalats för våldtäkt och flera fall av kränkande fotografering av en kvinna frias på båda punkterna.
Spelaren döms däremot för ringa narkotikabrott, meddelar tingsrätten.
Trots den friande domen är han fortsatt avstängd av klubben.

"Enligt tingsrätten har målsäganden varit såväl trovärdig som tillförlitlig och hennes uppgifter har även fått stöd av annan bevisning. Med hänsyn till den tilltalades uppgifter och den bevisning som finns till stöd för dessa anser tingsrätten det dock inte ställt utom rimligt tvivel att den tilltalade våldtagit målsäganden. Åtalet för våldtäkt ogillas därför", står det i domen.

Påföljden för ringa narkotikabrott blir 30 dagsböter om 530 kronor, totalt 15 900 kronor.

Åklagarens yrkande om utvisning avslås med hänsyn till att åtalen för våldtäkt och kränkande fotografering ogillas.

"Omtumlande tid"

Rätten var oenig i sin dom. Ordföranden och en nämndeman ville döma den tilltalade för våldtäkt. I övrigt var rätten enig.

Domen kommer att överklagas, säger assistentåklagaren Frida Vedin till Expressen.

– Jag vet inte hur jag gör med den kränkande fotograferingen, men jag kommer överklaga våldtäkten, säger Vedin till Expressen.

Från försvarssidan tas den friande domen emot med lättnad.

– Vi är så klart mycket glada över den här domen, ett väldigt bra resultat för oss, sedan förnekade han (spelaren) samtliga åtalspunkter och dömdes ändå för det ringa narkotikabrottet, mot hans nekande, säger spelarens försvarare Olle Kristhammar till TT.

– Det har varit en omtumlande tid för honom att sitta häktad och sådär, men han har varit stark genom det här och är så klart glad över att tingsrätten delade vår bedömning.

"Strider mot allt vi står för"

Spelaren frihetsberövades i början av oktober och Djurgården valde då att stänga av honom. I slutet av oktober väcktes åtal mot spelaren och i förra veckan försattes han på fri fot i väntan på dom.

Avstängningen från klubben kvarstår, säger Djurgårdens vd Henrik Berggren till Dagens Nyheter.

– Vi ser ju väldigt allvarligt på alltihop, även det han blir dömd för – det strider mot allt vi står för, säger Berggren till DN.

– Jag har noterat att åklagare avser överklaga. Vår kommentar är egentligen att han är fortsatt avstängd från vår verksamhet. Eftersom det är en pågående process, och eftersom vi måste föra diskussioner med honom. Vi har knappt gjort det. Vi har inte fattat något beslut än hur vi ska hantera det här.