Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Peder Fredricson hyllades i Kungsträdgården.

Fredricson vill OS-hyllas på nytt

OS-silvermedaljören från Rio-OS har inget emot en repris om fyra år.

Det blev en lång resa hem för Fredricson. Flyget från Rio de Janeiro till Stockholm gick via mellanlandningar i Lissabon och Köpenhamn, där Fredricson hade haft nära hem till Österlen och längtande fru och barn.

- Men vilken grej att få vara med de andra medaljörerna på Arlanda och samlas här på scenen i Stockholm, sade Fredricson till TT.

Hundratals ridsportentusiaster var på plats och vrålade ut sin glädje när Fredricson äntrade scenen och anslöt till övriga medaljörer.

- Just nu är det hundra procent glädje jag känner för silvret, så jag njuter just nu. Men hur det kommer att kännas i morgon vet jag inte, sade Fredricson.

Andra OS-medaljen

Den 44-årige hoppryttaren debuterade i OS-sammanhang i Barcelona 1992, som fältryttare. Och silvret i hoppfinalen var inte hans första i OS. Han var med i Sveriges silverlag i Aten-OS för tolv år sedan, där han dessutom blev fyra individuellt.

Men så nära guldet som nu har han aldrig varit förr. Fredricson och hans häst All In var felfri hela OS, men till segrande britten Nick Skelton skiljde det 53 hundradelar till svenskens nackdel.

Förhoppningen är emellertid att Fredricsons superhäst All In ska kunna vara med i OS i Tokyo om fyra år, när valacken är 14 år och kanske till och med är snäppet bättre än nu. Nick Skeltons guldhäst Big Star är i dag 13.

- Det är förstås väldigt individuellt när en häst är som bäst och beror på hur hårt man tävlar, säger Fredricson, som kan se fram emot fler år på All In eftersom ägarna försäkrat honom om en långsiktig satsning.

Svensk medaljsvit

Tidigare förbundskaptenen Sylve Söderstrand, headcoach under OS i Rio, betonade vikten av svenska framgångar i OS-sammanhang. Nu är det svenska ridsportlandslaget uppe i fyra raka olympiska sommarspel med medaljer. I Aten 2008 blev det silver i lag, fyra år senare silver individuellt genom Rolf-Göran Bengtsson, silver i London 2012 genom Sara Algotsson Ostholt i fälttävlan – och så nu Fredricsons hoppsilver.

- Det här betyder jättemycket. Det är ju nu ni skriver om ridning, när det är OS och då är en medalj mycket viktig, sade Söderstrand.

- Dessutom är det så att OS-medaljör är man resten av livet. Andra viktiga tävlingar som man vinner, ja, då är det någon annan som vinner en viktig tävling veckan därpå.