Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Stephanie Holmén och Flip's Little Sparrow hoppar om viktiga världscuppoäng i Basel. Arkivbild.

Fredricson tror på stallkompisen Holmén

Alla vill de till Göteborg, men bara ett knappt tjog hoppryttare från Europa klarar de svåra hindren på vägen till världscupfinalen. Blir Stephanie Holmén en av dem? En fingervisning ges i helgen.

Holmén var femteryttare och reserv i VM-laget som tog silver i USA i höstas och lär bli högaktuell för EM-laget i Rotterdam till sommaren.

Peder Fredricsons beridare på Grevlundagården har slagit igenom på allvar och ingår numera i förbundskaptenen Henrik Ankarcronas A-landslagstrupp.

På tre starter (Helsingfors, Stuttgart, Mechelen) i världscupen med Flip's Little Sparrow har hon samlat 17 poäng och blir det en fullträff i Basel avancerar hon rejält.

- Vi har ett år mer tillsammans. "Sparven" har blivit starkare i kroppen, fått jämnare språng och jag har fått mer rutin på de här tävlingarna. Jag kan rida fortare på ett mer säkert sätt än tidigare, sade Holmén till TT i samband med tävlingarna i Friends i slutet av förra året.

Tror på stallkompisen

Fredricson verkar beredd att satsa en slant på sin stallkompis.

- Jag tror mycket på "Steffi" och "Sparven" i den här omgången i världscupen. De var väldigt bra i Mechelen och "Steffie" vill säkert ha revansch för nedslaget på sista hindret och att hon inte fick rida omhoppning. Där kan vi tala om otur. Så nu är det dags, säger Fredricson till ridsport.se.

Fredricson är också på plats i Basel – med avsikt att ta de poäng som krävs för att säkra karriärens första final.

Det låter kanske märkligt, men OS, VM och EM-medaljören har aldrig lyckats slå sig in bland de 18 främsta som kvalar in från den västeuropeiska ligan. Oftast har det hängt på att han inte haft tillräckligt många konkurrensdugliga hästar att alternera mellan, ibland har det handlat om skador och sjukdomar. Eller så har han inte gjort en uttalad satsning.

Hoppar på Zaloubet

Nu har han hästarna och varken han eller "fordonen" dras med några störande skavanker. Med sina 40 poäng ligger landslagsstjärnan åtta i sammandraget och plockar han några poäng till på Zaloubet ska det räcka för ett besök i Scandinavium 3-7 april.

För övriga svenskar är det tuffare. Irma Karlsson har en god chans och hon får möjligheten att plocka fler poäng i Leipzig nästa helg. Henrik von Eckermann är också i poängnöd inför de avslutande kvaltävlingarna.

Tävlingarna i Basel inleddes i går med mindre klasser. Fredricson har även med sig nyförvärvet Kirlo van den Bosrand och Holmén matchar också Broken Heart.

Jagar poäng i Florida

I Wellington, Florida rider samtidigt Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello om viktiga världscuppoäng i dressyren. Veteranen satsar den här säsongen mot finalen i Göteborg och behöver ytterligare poäng för att kvala in till Scandinavium.

Hon kan tillgodoräkna sig poäng i två tävlingar utanför Europa, men bara häften av poängen i den andra tävlingen.

Natten till lördag avgörs küren.

Patrik Kittel ligger just nu på finalplats. Tre deltävlingar återstår i den västeuropeiska ligan, i Amsterdam, Neumünster och 's-Hertogenbosch.