Fredricson på guldjakt

Peder Fredricson går in i den individuella finalen i ledning och som favorit. Han jagas av två irländare, en schweizare och en italienare. Alla inom bara ett nedslag. Bäddat för en dramatisk avslutning av EM.

ANNONS
|

En tävlingsfri dag och sedan fullt fokus på uppgiften: att rida två felfria rundor inom tiden. Så laddar Peder Fredricson upp inför kvällens individuella final.

Det spelar ingen roll att det redan finns en medalj med hem i hästbussen, siktet är inställt på en till.

– Jag tycker att det ser coolt ut när man kollar på resultatlistan och det står noll hela vägen och så ett. Det är jag nöjd med, säger han.

– Men det är precis som med laget igår. Det kommer bli tufft på söndag. Det är två riktigt rejäla rundor och det är superryttare här med världens bästa hästar och jag skall försöka ge dem en match.

ANNONS

Peder Fredricson är ensam i täten, utan fel. Finalen rids i två omgångar. I den första startar 25 ryttare, i den andra de tolv bästa. Antal fel avgör.

Presterar Fredricson två nollor, eller max två tidsfel, vinner han oavsett vad övriga ryttare gör. Allt ligger alltså i hans egna händer så här långt.

– Ja, så är det. Jag har mitt mål uppställt. Jag ska försöka göra två felfria rundor inom tiden på söndag och jag tror inte att det är omöjligt, säger han.

Nu gäller det att ladda om inför det sista avgörandet, men Peder Fredricson känner ingen press av att ligga i ledning.

– Mina tankar är att det är en ny tävling och det börjar ju om på nytt, kan man säga. Det spelar egentligen ingen roll om jag ligger etta eller var jag ligger, det jag skall göra är att rida felfritt och inom tiden. Jag vet vad jag skall göra och jag skall försöka göra det, säger han.

Under gårdagen laddade Peder Fredricson batterierna genom att ta hand om både sig och All in.

– Jag red honom för en stund sedan och han kändes bra, säger Fredricson.

I dag, klockan 14, rids den första runda, Klockan 16 startar den andra.

ANNONS

Även Henrik von Eckermann är kvalificerad till finalen. Han står på 11,19 fel med Mary Lou.Douglas Lindelöw avstår att rida, trots att han kvalat in.

Topp fem inför finalen:

1. Peder Fredricson, Sverige. 0 fel

Häst: All in

Har redan ett OS-silver, men har som målsättning att ta ett EM-guld. Har en makalös förmåga att fokusera och stänga ute omgivningen. Visste inte om att han gick in och red för att säkra en silvermedalj i fredags. "Vill inte ha sådan information innan".

2. Martin Fuchs, Schweiz. 2,03 fel

Häst: Clooney 51

Är son till gamle stjärnryttaren Thomas Fuchs och brorson till Marcus Fuchs. Har presterat på topp här i Göteborg och lär bli en tuff nöt att knäcka.

3. Shane Sweetnam, Irland. 2,10 fel

Häst: Chaqui Z

Klättrade, tack vare två nollrundor i de två senaste omgångarna, upp från en åttondeplats efter tidshoppningen. troligen ett av de största hoten mot Fredricson. En av tre ryttare som red i Irlands guldlag i fredags.

4. Cian O'Connor, Irland. 2,25 fel

Häst: Good Luck

Stark bidragande orsak till det Irländska guldet. Visade att han kan hantera press lika bra som Fredricson, när han gick in som sista man i det irländska laget och säkrade guldet. Blir farlig.

5. Alberto Zorzi, Italien. 2,82 fel

Häst: Cornetto K

Håller till hos Jan Tops i Holland och har ridit för Stall Tops sedan 2015. Har ridit Cornetto K sedan början av året, man har radat upp toppresultat. Har ridit stabilt här i Göteborg, men är inte starkast guldkandidat.

ANNONS