Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Peder Fredricson vinner Jerringpriset under Idrottsgalan 2017 i Globen i Stockholm.

Fredricson: "Jag hade inga förväntningar"

Insatsen i Rio räckte inte hela vägen till OS-guld, men i Globen blev Peder Fredricson ändå en vinnare till slut. Den 44-årige hoppryttaren fick sensationellt Jerringpriset.

Det var ett makalöst drama som utspelade sig i ridsportarenan Deodoro den 19 augusti 2016.

Ett blågult guld var ofantligt nära.

Peder Fredricson och hans häst All In var felfri genom hela OS, men i omhoppningen var segrande britten Nick Skelton 53 hundradelar snabbare.

Fredricson fick nöja sig med ett silver då.

I Globen, på Idrottsgalan, var han däremot den obestridde vinnaren.

"Det är känslomässigt"

Han bar inte direkt favoritskapet i omröstningen om Jerringpriset. Där fanns ju så många starka konkurrenter. Som Henrik Stenson, även han OS-silvermedaljör och dessutom historisk vinnare av British Open. Som Sarah Sjöström, den senaste två årens Jerringprisvinnare som i somras lämnade Rio de Janeiro med OS-medaljer i alla valörer. Som Jenny Rissveds, mountainebike-åkaren som sensationellt vann OS-guld.

Men när folkets röster fick avgöra var det Peder Fredricson som fick flest. Han hade 43 000 fler än tvåan Stenson.

- När jag gick till den här galan hade jag inga förväntningar. Jag tänkte ha trevliga samtal vid bordet, och det hade jag. Jag var inte alls inställd på att gå upp på scenen, sade en tagen Fredricson.

- Det är känslomässigt att det är så många som engagerat sig och röstat på mig och ridsporten. Det känns stort. Jag hoppas att det här ska inspirera unga ryttare att våga satsa ännu mer.

Hyllar All In

Fredricson var bara 20 år när han OS-debuterade i fälttävlan i Barcelona 1992, men gick sedan över till hoppning och var ankare i det svenska silverlaget 2004. Vid fyllda 40 kände han att det var dags för en ny satsning mot toppen och i Belgien hittade han den då sjuårige All In – och det var kärlek vid första ögonkastet.

- Den hästen betyder oerhört mycket för mig, sade han.

Fredricson noterade tidigt All Ins känsliga sida. Ibland blev valacken spänd och drabbades av muskelkramper, så kallad korsförlamning. Lösningen blev galoppträning, ändrad foderstatus och regelbunden, daglig motion. Det lade grunden till valackens fenomenala uthållighet.

I OS fick duon allt att stämma. Och det är just det minnet Fredricson bär med sig än i dag.

- Samspelet med hästen, det är en otrolig känsla. Man vet att om man inte gör något misstag, så har man möjlighet att ta medalj.

All In har många år kvar i kroppen på internationell toppnivå och siktet har hela tiden varit inställt på att den ska gå i Tokyo 2020. Peder Fredricson behöver heller inte vara speciellt orolig för att hästens säljs, det beskedet har han fått av ägarna. Dessutom kommer hästen få en ny krubba, i form av en sex kilo tung glasskål.

- Jag kanske får ha havre i den till All In, sade Fredricson och tittade på sitt Jerringpris.