Franske travtränaren Fabrice Souloy åtalas för dopning i både Sverige och Norge.
Franske travtränaren Fabrice Souloy åtalas för dopning i både Sverige och Norge.

Franske travtränaren åtalas för dopning – i Sverige och Norge

Efter Elitloppshelgen på Solvalla och Grand Prix-helgen i Oslo 2016 konstaterades att flera av den franske travtränaren Fabrice Souloys hästar varit dopade under tävlingarna. Hästarna har tävlat med kobolt långt över internationellt fastställda gränsvärden.

ANNONS
|

Nu har både Svensk Travsport (ST) ochNorske Travselskap (DNT) anmält Soulouy. SThar anmält Souloy till Ansvarsnämnden och yrkar att han brutit mot tävlingsreglementet. Avsikten ska ha varit att påverka Un Mec d’Heripres prestationsförmåga i Elitloppet 2016.

Parallellt har DNTanmält Souloytill Domskommittén i Norge.Man menar att han brutit mot det norskaDopingreglementet och vill att han utesluts på livstid om han är skyldig.

Avsiktlig och systematisk dopning

Både ST och DNT understrykeratt det varit fråga om avsiktliga, systematiska brott på högsta elitnivå som dessutom är djurskyddsmässigt förkastliga. Så här skriver systerorganisationerna i ett pressmeddelande:

Organisationernatrycker särskilt på vikten av trovärdighet för travsporten och de grundpelare som ska genomsyra all verksamhet. Dessa uppges vara djurskydd, spelsäkerhet och tävlingar på lika villkor.

ANNONS

Fabrice Souloys ombud, advokaten Staffan Uvabeck, har nu tre veckors svarsfrist på ST:s och DNT:s anmälningar.

Kobolt

Kobolt är ett grundämne och räknas till gruppen metaller. Det utvinns ofta som en biprodukt från kopparindustrin. Kobolt har tidigare använts som blåfärg i produktion av glas och keramik.

Både djur och människor har små mängder kobolt i kroppen, där ämnet har en funktion som byggsten i vitamin B12, som är nödvändigt i kroppens produktion av röda blodkroppar. Det är bakgrunden till att kobolt använts för att höja syreupptagningsförmågan.

Under en tid användes kobolt i medicinsk behandling för anemi, men togs bort då biverkningarna visade sig vara både många och farliga. Trots svåra biverkningar på människor, som hjärtsvikt och skador på hjärtmuskulaturen, har kobolt de senaste åren använts i prestationshöjande syfte på tävlingshästar. Därför har man också börjat dopningstesta för kobolt i flera länder.

Källa: tgn.no

Dopningsärenden i travsporten

Så här går ett dopningsärende till inom travsporten, från provtagning till fällande dom.

+ Dopningsprov tas vid tävlingar, i vissa fall även i träning och vid besök hos travtränare.

+ Provet analyseras på ett laboratorium.

+ Om dopningsprovet är positivt går det vidare till Farmakologiska expertgruppen som fastslår att analysen har gått rätt till. B-provet skickas sedan vidare till annat labb för konfirmering.

+ Det resultatet överlämnas till Skandinavisk Dopningskommitté (SDK) som beslutar om det är positivt dopningsprov. Efter deras beslut korrigeras resultatlistan.

+ SDK beslutar om hur utredningen ska gå till väga och om vilka experter som ska kopplas in.

+ När utredningen är klar rekommenderar SDK till respektive land hur åtalet ska skrivas. Där finns tre delar: uppsåt, oaktsamhet eller tränaransvar.

+ I Sverige går åtalet till Ansvarsnämnden, där det blir muntlig förhandling med tränare tillsammans med ombud som en part och Svensk Travsport (ST) som den andra parten. Dessutom kan det finnas vittnen, experter med flera som hörs i förhandlingen.

+ Ansvarsnämnden tar beslut och lämnar dom. Båda parter kan överklaga AN:s beslut till Överdomstolen, som håller liknande förhandling som AN.

+ Överdomstolen lämnar sitt beslut och går ej att överklaga.

Källa: ST.

ANNONS