Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Franske ångvälten vann Åby Stora Pris

Det blev lokal seger i årets upplaga av storloppet Åby Stora Pris. Kusken Björn Goop från Mölndal vann med den franska superhästen Un Mec d'Heripre genom ett skiljeheat.

En av Europas största travtävlingar avgjordes på Åbytravet i Mölndal på lördagskvällen. Och det blev en ren duell mellan de två största favoriterna: Propulsion med kusken Örjan Kihlström och Un Mec d'Heripre med Björn Goop från Mölndal.

Men den sistnämnde stjärnhästen var trögstartad. Trots favoritskapet hamnade Un Mec d'Heripre en bit efter och var aldrig riktigt nära vinsten i heat ett.

Det första heatets upplopp blev i stället en uppgörelse mellan Propulsion och danska Tycoon Conway Hall (med kusken Thomas Uhrberg), där den amerikanska hästen gled förbi under spurten.

Inför det andra heatet förändrades förutsättningarna i och med regnet som föll mellan heaten, samt den omvända startordningen för hästarna.

Och då levde Un Mec d'Heripre upp till förväntningarna. Efter att ha haft skor på sig i det första heatet så sprang den franska hästen barfota i det andra. Då var det en helt annan fart på Un Mec d'Heripre, som sprang hem heatsegern relativt enkelt.
– Vi hade hoppats på att vinna det första heatet för att vara säkert på skilje, men det andra fungerar lika bra, sa kusken Björn Goop efter loppet.
– Jag blev inte överraskad att han vann men han gjorde det på ett fantastiskt sätt, fortsatte Goop.

I finalen ledde Un Mec d'Heripre och Goop under hela loppet, och på upploppet hann Propulsion inte med. För Björn Goop är det stort att vinna Åby Stora Pris.

– Det smäller högt faktiskt, jag är ändå Mölndalsgrabb så det här är stort. Nu har jag vunnit Åbys alla stora lopp och det känns riktigt stort, jag är stolt, säger Björn Goop efter vinsten.

Den leriga banan gjorde det lurigt att känna av tempot, enligt Goop.
– Jag hade en startsnabbare häst, och sedan gäller det att hålla ett moderat tempo, men när banan är så tung är det svårt att veta vad som är ett moderat tempo, som inte är för långsamt. Sedan började vi dra upp tempot och det blev svårt för Propulsion att ta honom.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.