Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Franska mästerskapen öppnare än någonsin

Med stora namn som Serena Williams och Maria Sjarapova på frånvarolistan finns det ingen tydlig favorit när årets upplaga av Franska mästerskapen inleds. Det är upplagt för rysare på gruset i Paris.

Serena Williams har vunnit turneringen tre gånger, men saknas eftersom hon väntar barn. Maria Sjarapova, tvåfaldig mästare som gjort comeback efter sin dopningsavstängning, fick inte det wildcard hon behövde för att spela turneringen och missar grusklassikern för andra året i rad.

Därtill har världsettan Angelique Kerber, som öppnar mot ryskan Jekaterina Makarova, inte visat upp någon bländande form på sistone – precis som titelförsvararen Garbiñe Muguruza från Spanien som fick en tuff lottning när hon ställs mot 2010 års vinnare Francesca Schiavone, Italien

Muguruza och Kerber möts dessutom i en eventuell semifinal.

Det är, för att sammanfatta, otroligt öppet på förhand.

Oväntade favoriter

Namn som seglat upp som tänkbara favoriter är nu i stället världstrean Karolina Pliskova, Tjeckien, och Johanna Konta från Storbritannien, rankad åtta.

- Jag ska göra mitt bästa, men jag tror att titeln och även att prata om titeln är långt bort för min del. Vi får se – kanske om några dagar eller efter de två första omgångarna, om jag klarar mig vidare, då kan vad som helst hända. Förra året var Garbiñe troligen inte heller favorit att vinna innan turneringen startade, så jag tror att alla har chansen. Men jag måste fortfarande spela, säger Pliskova till turneringens webbplats.

- Jag tycker att det bevisar att det finns en väldigt stor bredd på damtennisen. Nivån är väldigt hög och det är många som har spelat bra de senaste veckorna på det här underlaget, säger Konta.

"Pressen är en ära"

Hemmahoppet Kristina Mladenovic nämns också bland favoriterna. Och i fjol visade fransyskan vad hon kan göra bara dagsformen är där när hon var ytterst nära att tvinga Serena Williams till ett tredje och avgörande set i den tredje rundan.

- Det är en skön press, såklart – en ära att få ha den. Jag har drömt om att få ha pressen på mig, för det betyder att jag har gjort något bra. Det är bara positivt. Det betyder att jag kan göra stora saker, säger Mladenovic.

Johanna Larsson, det enda svenska bidraget i singelturneringarna, inleder mot 20-åriga ryskan Natalja Vichljantseva, rankad 73:a,18 platser sämre än svenskan.

Nadal storfavorit

På herrsidan är Rafael Nadal favorit. Den niofaldige mästarens facit på grus i år är förkrossande 17–1. Enda förlusten, mot Dominic Thiem, kom i genrepet i Rom.

Världsfyran Nadal bryr sig inte om favoritskapet.

- Om jag presterar bra spelar det ingen roll om folk tycker att jag är favorit eller inte, säger han till Tennis Magazine.

- Den enda chansen till en lyckad turnering är att spela bra, vara frisk och ha rätt attityd, säger Nadal, som tvingades bryta förra årets turnering på grund av en handledsskada.

Spelarna som är bättre rankade än spanjoren – Novak Djokovic, Andy Murray och Stan Wawrinka – har samtliga visat tveksam form under grussäsongen. Serben gick dock till final i Rom, där han föll mot stjärnskottet Alexander Zverev, 20. Tysken blev därmed den yngste Masters-vinnaren sedan just Djokovic 2007.