Frank Andersson: Ingenting är heligt

Frank Anderssons första uppgift som ordförande i IFK Göteborg blir att dra igång en arbetsgrupp som synar ekonomin med lupp.… – Ingenting är heligt, alla stenar ska vändas, säger han.

ANNONS
|

Efter en kort tystnad kommer det där lilla tillägget som dyker upp flera gånger under vårt samtal.

–Om jag blir vald förstås…

Frank Andersson har varit med tillräckligt länge inom både föreningslivet och politiken för att inte ta något för givet. Parallellt med det finns en ödmjukhet inför uppgiften.

–Att var ordförande i IFK Göteborg är stort – större än jag föreställde mig före nomineringen. Blåvitt engagerar. Jag har fått massor av stöd, uppmuntran och förslag på vad som måste göras, säger han inför måndagens årsmöte.

Han vet att hårt jobb väntar. Prio ett är föreningens svajiga ekonomi.

–För att fotbollen, själva kittet i verksamheten, ska fungera måste ekonomin vara i balans. Jag har ägnat mig åt att läsa årsrapporter ett antal år tillbaka och ser mönstret; hur kostnaderna ökat kraftigt samtidigt som intäkterna har minskat. Det är fullständigt ohållbart. Det går inte att ha röda siffror, säger han och fortsätter:

ANNONS

–Därför måste vi fortsätta på den inslagna vägen. Utgifterna ska ner, inkomsterna ska öka. Det är en klassiker. Gasa och bromsa på samma gång.


    Frank Andersson presenteras som kandidat till ordförande i IFK Göteborg
Frank Andersson presenteras som kandidat till ordförande i IFK Göteborg

Ekonomigruppensom han vill tillsätta ska syna allt.

–Och då menar jag allt, alla områden. Sport, kansli, akademi och den totala organisationen. Gruppens arbete ska mynna ut i en grundlig analys. Vad händer om vi gör si eller om vi gör så, vad får det för konsekvenser, på kort och på lång sikt? Det vill jag ha svar på, ett underlag för att vi ska kunna gå vidare. Om jag blir vald förstås…

Ska Kamratgården köpas tillbaka?

–Ja, det tycker jag – så fort ekonomin tillåter. Jag måste medge att jag blev väldigt förvånad när jag hörde att den sålts. Kamratgården är IFK Göteborg och uppenbart finns en oerhört stark känsla bland medlemmarna för att den ska vara i föreningens ägo, en symbolfråga av stora mått. Men för att komma dit måste vi få ordning på finanserna.

Ekonomigruppen på några personer ska bestå av befintliga styrelsemedlemmar för att få kontinuitet och perspektiv och av nyvalda för att se allt med nya ögon. Själv ska han som ordförande stå utanför själva utredningsarbetet.

På frågan om vad den nya gruppen kan komma fram till som inte tidigare styrelser redan har gjort, svarar han:

ANNONS

–Det är det jag inte vet. Det är därför jobbet måste göras. Förutsättningslöst med kreativa tankar i nya banor.

Någon krigsförklaringmot den tidigare ledningen är det inte frågan om.

Frank Andersson har haft ett långt samtal med avgående ordföranden Karl Jartun, ett samtal som Andersson upplevde som bra och konstruktivt – och han säger sig inte vara mer naiv än att han inser att problemet med ekonomin är både komplext och svårlöst.

Frank Andersson tror att problemen som finns till viss del kan handla om IFK Göteborgs kluvna identitet.

Å ena sidan är Blåvitt en medlemsstyrd kamratförening å den andra sidan är föreningen ett hyfsat stort företag som omsätter över 100 miljoner kronor – och som med höga sportsliga ambitioner dessutom verkar på en resultatstyrd och svårbedömd marknad.

–Det är den verklighet som elitklubbarna har idag.Därför blir en av huvudfrågorna hur en sådan förening, ett sådant företag ska drivas. För mig är föreningskänslan och medlemsförankringen oerhört viktig. Medlemmarna är en resurs, ingen belastning. Men eftersom det finns många, starka och olika viljor måste en styrelse lyssna och tänka i flera led innan den går till beslut. Sedan blir det nästan alltid så alla inte blir nöjda med besluten som tas, det ligger i sakens natur.

ANNONS

Har det varit för mycket av direktörer och räknenissar i IFK?

–Tänket från näringslivet kan vara en del av förklaringen, men är förstås inte hela sanningen. Hur styrelse- och föreningsarbetet bedrivs handlar nog mest om vilka personer som sitter i ledningen och hur de ser på hur en kamratförening ska drivas.

Har det inte lyssnats tillräckligt?

–När man på ett medlemsmöte luddigt berättar att Kamratgården sålts genom att den kapitaliserats, så har man nog inte det. Vad jag förstått var det droppen som fick många medlemmars bägare att rinna över. Det kan också vara en del av förklaringen till valberedningens agerande, att den kände hur vindarna blåste.

Samma valberedning som i stora drag förslog sittande styrelse?

–Så var det.

Samma valberedning som föreslår dig?

–Så är det.

Om du inte blir vald – blir du ledsen då?

–Ja. Jag är väldigt sugen, väldigt laddad inför uppgiften.

En angelägen fråga för Frank Andersson är att göra IFK Göteborg till hela stans lag; att synas och verka mer i fler stadsdelar.

–Jag känner Jeffrey Aubynn sedan hans tid i Gunnilse och han har berättat hur de jobbade i Malmö FF; fokuserat och målmedvetet fanns man i olika miljöer. Dels för att klubben skulle bli självklar för alla, dels för att det var ett naturligt sätt att knyta till sig talangerna.

ANNONS

–Så tror jag att IFK måste göra mer, att aktivt finnas i områden som Gårdsten, Länsmansgården, Tynnered. Ibland känns det som om man har glömt den basen.

Av någon slags snobbighet?

–Nej, så har jag aldrig upplevt det under mina drygt 20 år i Gunnilse. Det känns snarare som om IFK har haft för dålig självkänsla. Att föreningen, ledare och spelare inte riktigt fattat hur stort Blåvitt är, vilken hög status klubben egentligen har. Att man rätt enkelt kan vända det till sin fördel; att IFK naturligt blir klubben man håller på – och som lovande spelare så småningom vill gå vidare till. Den plattformen vill jag vara med och bygga. Om jag blir vald förstås…


    Frank Andersson
Frank Andersson

Frank Anderssonberättar att när han fick frågan om att ta över ordförandeskapet blev han alldeles tagen.

–Eftersom det var klart att jag skulle föreslås som mötesordförande trodde jag att samtalet gällde något praktiskt kring det, så när jag fick den konkreta frågan över en lunch på Järntorget såg jag förmodligen ut som en fågelholk i ansiktet.

Han visste tidigt vad han ville – men teg och funderade nästan ett dygn innan han informerade sin hustru Björg.

–Hade hon sagt nej hade IFK fått se sig om efter en annan ordförande, det går inte att ta ett sådant här uppdrag om inte båda är med på det. Men eftersom hon är klok och känner mig utan och innan sa hon bara att, vill du ta det, ska ta du ta det.

ANNONS

Om han blir vald förstås…

ANNONS