Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Bildbyrån & Wikimedia commons
Bild: Bildbyrån & Wikimedia commons

Francesca Jones föddes med åtta fingrar och sju tår – kvalade in till australiska öppna

Francesca Jones, 20, har trotsat de fysiska odds som gavs henne vid födseln. Med bara åtta fingrar har hon nått världseliten i tennis – och nu kvalat in till Australiska öppna.
– Jag skulle älska om folk kan finna styrka i min historia, säger hon enligt news.com.au.

Idrotten rymmer många starka historier om personer som har överkommit svårigheter på vägen mot sina mål. En av dem är onekligen den brittiska tennisspelaren Francesca Jones. Åtta år gammal fick hon höra av sin läkare att hon inte skulle kunna spela tennis på proffsnivå.

Den ärftliga sjukdom hon bär, hypohidrotisk ektodermal dysplasi, gjorde att hon föddes med tre fingrar och en tumme på vardera hand. På fötterna har hon bara fyra respektive tre tår.

– Min balans genom fötter och tår fungerar annorlunda. Jag har alltid haft ett väldigt litet grepp och ett lätt racket, vilket jag vill kunna ändra på, säger hon till news.com.au.

Läkaren fick inte rätt i sin dom. Jones rankas i dag som världens 241:a bästa spelare på damsidan och kvalade via ett avslutande kval i Dubai in till australiska öppna nyligen.

– Man skulle kunna säga att jag motbevisade läkaren och säkerligen ganska många andra också. Men jag är inte ute efter att motbevisa folk, säger hon.

För att kompensera för hennes handikapp tränar hon mycket i gymmet.

– Alla människor har fysiska svagheter – så länge du inte är Cristiano Ronaldo eller någonting. Jag försöker bara förbättra mina på samma sätt som jag försöker förbättra mig själv på andra plan.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.