Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Bildbyrån/GP
Bild: Bildbyrån/GP

Johan Rylander: Frölundas lösning på problemet finns i Ängelholm

Vi kanske ska passa på att njuta av slutspelsfesten i Scandinavium. För vad händer med Frölunda HC:s utveckling om arenan rivs – och det blir fem-sex år i Frölundaborg?
Min lösning är enkel: Gör som Rögle BK gjort.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Göteborg ska alltså, efter sju sorger och åtta bedrövelser och femtielva överenskommelser, äntligen bygga en ny multiarena i staden. En arena för hockey och konserter – med plats för 16 000 åskådare.

Nu är det svåra första beslutet taget – och det borgar för att projektet kan sättas igång, oavsett vilken politisk majoritet det blir efter valet i höst.

Scandinavium ska jämnas med marken … och nu borde väl den största hyresgästen hjula av glädje? Nja, när ett problem är löst uppstår som bekant ofta ett annat ...

Var ska Frölunda hålla hus under åratal av byggande?

Frölundaborg är för litet – i dagsläget

Laget säljer i dagsläget 4 000 årskort per säsong – och i stadens andra arena Frölundaborg finns det för närvarande bara 2 500 sittplatser.

Resten är alltså ståplatser, upp till taket på 6 044 åskådare – och det finns knappt en toalett eller ens en restaurang att besöka i arenan när det väl är match. Lägg till det ett parkeringskaos som uppstår vid arenan redan när 3 000 kommer för att titta på europeisk CHL-hockey.

”Vårt krav innan man river Scandinavium är att Frölundaborg måste byggas om för att klara högre publikkapacitet – för annars klarar vi inte vår framtida verksamhet”, säger föreningens ordförande Mats Grauers oroat.

Vad ska alla ungdomar ta vägen?

Frölunda HC har ju också startat ett damlag som debuterar i ettan till hösten, plus en tjejlinje på hockeygymnasiet. Därtill ska killgymnasiet utökas till två klasser i varje årskull, plus att 400 ungdomar i yngre lag ska ha någonstans att träna.

Rivs Scandinavium så rivs också Valhalla Ishall – och då är det riktigt kris.

Verksamheten sväller, men isytorna krymper – och här skulle jag som stadens allra största, lojala och mest publikdrivande hyresgäst sätta hårt mot hårt.

Frölundaborg måste byggas ut snabbt och smidigt – likt Catena Arena i Ängelholm.

Där lyftes ju taket på arenan under pandemin – och loger, restauranger, toaletter och även 1 500 nya platser tillkom till arenan, som numera är en av landets allra charmigaste.

Det är den enkla slutsatsen, den enda logiska lösningen – om nu politikerna håller sitt löfte och ser till att förse staden med en ny multiarena på Scandinavium-området.

Behövs en hockeyarena för 16 000 åskådare?

Kristdemokraternas Elisabet Lann är kommunalråd och högst ansvarig för idrottsfrågorna i det sittande alliansstyret.

Hon och hennes parti valde att kliva av arenauppgörelsen, då både Lann och Frölundas förre ordförande (!) och partikamraten Mats Ahdrian såg en risk med projektet.

”Det är helt uppenbart att man bygger för världsartister och inte tar hänsyn till Göteborgsidrottens behov. Konsekvensen av det här är att Frölunda HC ska stå utan arena i flera år”, säger Elisabet Lann kritiskt.

Frågan är om staden Göteborg behöver en multiarena för 16 000 åskådare för att spela hockey i?

Det kommer runt 10 000 till första kvartsfinalen mot Växjö Lakers – trots att folk brukar säga att de väntar på slutspelet och att grundserien är en 52 matcher lång transportsträcka.

Snittet i grundserien är för övrigt 10 071 – och det borde ju krossas när Ryan Lasch och hans puckgäng ska bjuda på slutspelsfest.

”Det här kommer att döda vår förening – om vi inte kan hitta en lösning på det. Vi kommer att svältas ut”, säger Mats Grauers oroat.

Det är därför det kan vara läge för supportrarna att njuta i Scandinavium.

Medan de fortfarande har chansen, vill säga.

LÄS MER: Klart: Stor politisk uppgörelse om ny arena och stadsbad i Göteborg

LÄS MER: Vi kommer vara med i matchen igen

LÄS MER: Profilerna tycker till – detta är snyggaste Frölundamärket