Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Frölunda tillbaka på is: "Tuffa dagar för killarna"

Roger Rönnberg njuter av att få diktera spelarna på isen igen. Nu ska Frölundas offensiv slipas till och bli mer effektiv.

På måndag är det officiell ispremiär i Frölundaborg, men redan den här veckan har Frölunda Indians smugit igång isträningen.

Under torsdagen tränade laget i Slottskogsrinken intill Frölunda Campus, eftersom det byggs om inne i Frölundaborg. Sargen har ersatts med en ny för att laget ska träna med samma sorts sarg som finns i Scandinavium sedan ett år tillbaka. Till måndagens ispremiär är sargen på plats och en ny is är lagd.

Mellan 16 maj och 30 juni försäsongstränade laget, inklusive ett läger på Kreta. Efter en månads semester är nu nästa förberedelsefas i full gång och nästa vecka är det matchpremiär. Den 24 augusti börjar CHL-gruppspelet.

Frölunda-spelarna har haft en intensiv första vecka efter semestern.
– Vi trappar upp hela tiden enligt vår säsongsplanering, säger tränaren Roger Rönnberg och fortsätter:
– Det är tuffa dagar för killarna, de tränar tre till fyra pass per dag och det är en tuff fysisk belastning den här delen på året.

Så det är ingen lugn isträning ni smyger igång med den här veckan?
– Det är inte lugnt. Vi anpassar oss så att vi inte ska få skador men det går inte att ha lugn träning för en ishockeyspelare den här delen på året. Det är andra muskler som ska igång när man går på is så det är väldigt tuff träning, skulle jag säga.

Vi brukar prata med spelarna om hur det är att börja med isträningen igen. Hur är det för dig?
– Det är alltid lika roligt. Att öppna en ny säsong, det är fantastiskt.

Fjolårssäsongen avslutades med en semifinalförlust mot Brynäs, som vann den sista och avgörande matchen i Scandinavium. Den sitter fortfarande kvar mentalt hos Roger Rönnberg, men nu är det enbart , menar tränaren.
– Så länge man inte är det lag som vinner är det alltid tufft att avsluta säsongen med en förlust. Att göra det i en sjunde och avgörande match på hemmaplan var väldigt tufft, men vi analyserar alltid säsongerna väldigt objektivt och använder den fakta vi kan ta till oss. Vi ser vad vi har gjort bra och vad vi kan göra bättre och den processen har vi kommit igenom och satt en plan för den här säsongen. Vi växer av varje säsong.

Kan du berätta mer ingående om den planen ni har kommit fram till?
– Vi gör inga stora, drastiska förändringar men vi gör många små, små justeringar i sättet vi tränar och spelar på. Det är ingen total riktningsförändring. Fakta är att vi inte spelade bra nog för att vinna förra året och vi gjorde framför allt för få mål i grundserie och slutspel när det gällde som mest. Då var vi inte nog bra offensivt. Det är en av de saker vi tittar på.

Så det är lite extra fokus på offensiven redan nu?
– Ja, det har vi alltid, men vi har tittat på några olika saker i offensiven som vi vill förbättra och det hänger ihop med sättet vi både tränar och spelar på. Det gäller att hitta rätt vägar taktiskt, tekniskt och mentalt, säger Roger Rönnberg.

Bara Rasmus Dahlin, Filip Westerlund och nye Lias Andersson saknas i truppen just nu. Trion är i Plymouth, USA, och spelar landskamper med Juniorkronorna.

I övrigt är det en fulltalig trupp, och medan nyckelspelare som Nicklas Lasu, Johan Sundström och Henrik Tömmernes har lämnat så innehåller truppen sju nya spelarnamn.
– Det är ganska normalt. SHL är en liga som har stor genomströmning och vi är ett lag som utvecklar och utbildar spelare. Så det är inget problem utan något vi har vant oss vid.

Hur sköter sig de nya hittills?
– Vi vet vad de står för som hockeyspelare och det tycker jag att de understryker under de första passen här. De bidrar med väldigt olika saker. De är hittagna utefter våra profiler och vad vi behöver i laget.

Hur tänker du inför den kommande säsongen?
– Jag tänker som vanligt att vi vill vara med och utmana och jaga titlar, jaga segrar, jaga saker. Precis som alla andra år ställer Frölunda upp för att vinna allt vi ställer upp i. Det är ena sidan, å andra sidan tänker jag inte mer på det utan det är en självklarhet för oss. Vi vet att vi behöver få allt att stämma för att kunna vinna, säger Roger Rönnberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.