Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Bildbyrån
Bild: Bildbyrån

Johan Rylander: Frölunda måste ändra attityd – snabbt

En sak är säker: Under en säsong kommer det tunga svackor. Men att mästaren Frölunda inleder tävlingsspelet så svagt – det är ovanligare. Nu vill jag se spelare som står upp för klubbmärket. Snabbt.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Den nya mästarklockan, med spelarnas namn och nummer och texten SHL Champions ingraverat, är hämtad på stans mest exklusiva klockhandlare – och på vägen dit har förstås dunkarna hamrat över guldgängets muskulösa ryggar under sommaren.

Det blir förstås så när Frölunda HC vinner precis allt under en säsong.

Men det är också det som föreningens ordförande Mats Grauers bekymrat suckade över redan innan SHL startade.

”Vi människor har en tendens att bli nöjda, lite tillbakalutade. Alla göteborgare säger ’Fy fan vad bra ni är! Åh, vad bra ni är! Ni gör verkligen allt rätt.’ Till slut kanske vi tror på det.”

Jo, så kan det absolut vara.

såg det definitivt ut i den hemska premiären mot Brynäs.

”Så vill jag aldrig att vi ser ut. Aldrig i helvete! Jag vill att vi står upp för tröjan hela tiden”, sa caoch Roger Rönnberg inför resan till Jönköping och Småland.

Väl i Kinnarps Arena får han se ett helt annat Frölunda. Ett gäng som spelar för varandra, som kämpar för klubbmärket – och framför allt håller sig till spelplanen mot HV71.

Men det varar bara i 20 minuter – för sedan hamnar Frölunda i de gamla synderna igen. Ni vet, de som gett förlust i tre av fem tävlingsmatcher – och till slut ger en fjärde förlust i den sjätte tävlingsmatchen.

DET SAKNAS VINNANDE fart, det saknas ilsken vilja, det saknas stenhård jävlaranamma – och när vilse backen Karl Stollery tar en utvisning efter bara 31 sekunder av andra perioden så inleds en smärtsam period.

Ett tag tar Frölunda sig knappt ur zonen – och att det bara står 2–1 efter 40 spelade minuter är ofattbart. Smålänningarna vinner exempelvis skotten 12–3 – och de tre försök som noteras på FHC kommer under ett och samma numerära överläge.

NIKLAS RUBIN STARTAR förresten i målet – och jag tycker att Kungsbackakillen har sett vassare ut så här långt in på säsongen. Aggressiv, full av snabba reaktioner, helt enkelt nummer ett för tillfället.

Men retursläppen rätt ut i banan måste målvaktscoach Kristoffer Martin slipa bort.

Kvickt.

DET ÄR FÖRRESTEN alltid ett nöje att se hockey i Jönköping. Du sitter nästan på isen i Kinnarps Arena, det är branta läktare och du ser lysande från alla platser.

Och trycket. Wow. North Bank Supporters blågula tifo är riktigt mäktigt.

TILL SIST: När blir en dålig inställning en kris? Och när blir dumma utvisningar ett problem?

Ja, när du förlorar matcher på grund av dem.

Plus

Första perioden. Där är i alla fall Frölunda påslaget – och spelar enligt plan. Ta med er den. Och de sista sekunderna i den tredje perioden.

Minus

Säsongsinledningen. Fyra förluster på sex tävlingsmatcher är inget scenario som någon i Frölunda förutspått.