Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/4

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Frölunda jublar över nya förslaget: "Fantastiskt att se"

Nya arenor i Göteborg – bekostade av näringslivet? – Det är fantastiskt att se att det är möjligt, säger Frölundas ordförande Mats Grauers.

Konsortiet Plats för Göteborg har under ett års tid arbetat med en sammanhängande plan för stadsdelen Gårda – och de arenor som finns och ska finnas i framtiden.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I planen finns den nya och kungakroneförsedda multiarenan, den som ska ersätta Scandinavium. Dessutom kommer nya Valhallabadet, nya Valhallas sporthallar, nya Wallenstamshallen och nya Lisebergshallen att byggas i anslutning. 
Frölunda, som är Scandinaviums största hyresgäst med 350 000 besökare per säsong, tar emot förslaget med öppna armar.

– Ur stadens perspektiv, med allt under ett tak, så är det här fantastiskt. Det här ger otroliga möjligheter för staden att bli arrangörer för väldigt skilda arrangemang. Det är spännande att ha allt på ett ställe, anser ordförande Mats Grauers. 

Han gillar också att näringslivet bekostar arenorna, som beräknas kosta fem miljarder kronor.

– Jag tror att det här kommer att påskynda den politiska processen. Det åskådliggörs vad som är möjligt – och dessutom behöver staden och stadens invånare inte lägga pengar på investeringen. Göteborg får göra upplåtelser av mark och byggrätter, men det blir ändå ett begränsat åtagande från staden. När politikerna får se att det är möjligt så tror jag att det blir lättare att ta ställning. Ur sportens och Frölundas perspektiv är det fantastiskt att se: Det är möjligt! 

Vad kan ni som största hyresgäst göra för att påverka att det går i mål?
– Jag tror det är viktigt att vi tydligt pekar på behovet. Det här är en framtida fråga för livskvaliteten för människorna som bor här. Att inte kunna erbjuda cykelvägar, vägar, bostäder och arbetsplatser – utan också ett utbyte i människors vardag. Historiskt sett är idrotten oerhört viktigt för göteborgarna. I den gamla arbetarstaden skapades livskvalitet på många arbetsplatser av just idrotten. Den traditionen lever kvar i Göteborg. 

Han fortsätter:
– Vi behöver gäster till staden. Vi vill också gärna arrangera ett framtida världsmästerskap i hockey i Göteborg – där du bor 75 meter från stället du utövar din idrott. Där medier, fans och alla finns centralt. Du har möjlighet att äta, bo och konsumera pengar centralt i staden. Precis inne i kärnan.

Finns det en plan B – om det inte blir av?
– Vet vi att det kommer något, så är det klart att vi klarar av att anpassa oss. Politikerna har i majoritet sagt att vi inte bara ska utreda. Vi ska också bygga en arena. Om du påtvingar mig en plan B så får vi gå ner i skala, bli ett lokalt som är ute i ett Frölundaborg med vissa förbättringar. Men det är ju ingen framtid för varken staden eller Frölunda, säger ordförande Mats Grauers.
 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.