Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Frölunda hittade självförtroendet i Småland

Frölunda har letat efter självförtroende. Det hittas i Småland – och då besegras HV71 i ångestmötet.
3–1 till slut.
– I dag spelar vi som vi måste spela, säger kapten Nicklas Lasu.

Frölunda har pratat och funderat, tränat och skruvat. Allt handlar om att få större självförtroende med puck – och att våga göra fler saker på rinken.

– Vi måste få fram kreativiteten i killarna – så vi verkligen spelar för att uppnå saker ute på banan, erkänner Roger Rönnberg.

Och efter 60 spelade minuter i Husqvarna Garden är Frölundas coach garanterat nöjd med vad han fått se.

–Vi har haft bra dagar förra veckan. Laget har bottnat i en massa olika saker – och killarna börjar komma dit vi vill vara i slutet av säsongen. Där spelarna tar ansvar för saker och ting. Det är spelare som driver spelare – och inte jag som coach som behöver springa runt och tala om vart de ska passa pucken. Vi fick en sådan match där det är skönt att stå på bänken – och känna att de är fria och hjälper varandra i alla situationer. De hittar varandra där och spelar med en gemensam tanke, säger Roger Rönnberg.

Spelet är exempelvis återigen så där fantasifyllt, så där energiskt, så där överlappande snyggt – särskilt i den första perioden. Och när backen Stefan Elliott får både dribbla och skjuta en isare så är det rättvist 0–1 på mediekuben i arenan.

Och Frölunda får plötsligt spela på ledning.

Ehn trycker upp den högt

I den andra perioden åker Frölunda på ett par onödiga utvisningar – och tvingas försvara sig. Men Johan Mattsson i målet känns tät och trygg, släpper inga onödiga returer – och kanske är på väg mot slutspelsformen?

– Det är fantastiskt bra spel i boxplay! Det är så här vi vill se ut i slutet av en säsong – och det är jättekul att se hur de sliter för varandra, täcker skott och spelar uppoffrande. Vi är där som vi varit alla gånger som vi gått långt i ett slutspel och även gått långt i CHL. Då har boxplay sett ut så här – att vi kunnat svälja stora minuter. För det kommer matcher när du åker på mycket utvisningar, säger Roger Rönnberg.

Många spelare kliver fram

Och när Johan Sundström trampar ifrån HV-försvaret och serverar Christoffer Ehn pucken … så är det öppet läge fram till 0–2.

– Jag får den på ett fat av Sundström – och jag gör allt för trycka upp den högt! En grymt bra passning, så inte så mycket kvar att göra, säger Ehn om målet.

Den förre NHL-spelaren ser också hur Frölunda tagit med sig en del från träningarna under den senaste veckan.

– Mm. Framför allt att lita på det vi gör! Vi vet att vi har klass i laget och det gäller att fortsätta tro på det – även när det går lite troll i det. Vi har bara fortsatt tro på våra grunder och våra värderingar och jag tycker det syns i dag. Jag tycker att alla spelar stor hockey därute – och det är precis så vi vill ha det!

I tredje perioden skjuter sen Anders Grönlund mot målet – där både Christoffer Ehn och Mats Rosseli Olsen står parkerade. Norrmannen styr in 0–3 – och segern följer med Frölunda till Göteborg, även om HV får in en tröstpuck till 1–3.

Frölunda har därmed 4–0 i inbördes möten på HV71 den här säsongen.

– Vi har varit lite osäkra som lag ett tag – och det är klart att det påverkar det individuella spelet också. Sedan är det tvärt om också, att individens osäkerhet påverkar laget. Det går åt båda hållen. I dag är det mycket på spel, vi krigar för varje poäng just nu. Jag tycker att i stort sett alla killar på banan är lugna över puck. Vi stressar inte fram något. Vi tar det som vi ser och det som vi känner oss trygga i. Vi gör fortfarande misstag, men tappar en spelare pucken så ska det inte göra något. Vi är fyra killar som ska hjälpa honom, säger kapten Nicklas Lasu.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.