Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Bildbyrån

Frölunda behöver Hanhals för fortsatt framgång

Frölunda behöver Hanhals i allsvenskan. Och Hanhals behöver Frölunda för att nå dit. Nu skrivs nästa kapitel i Göteborgshockeyns framgångsrika historia.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Frölunda avfärdar till slut enkelt Kometa Brno i Champions Hockey Leagues kvartsfinal. Efter 4–1 borta så blir det 6–1 hemma i Frölundaborg, 10–2 totalt – och nu väntar semifinal mot tjeckiska HC Plzen i januari.

Det är förstås betydelsefullt för en klubb som siktar på att vinna allt – och för en klubb som kan få in 3,5 miljoner kronor vid en turneringsvinst.

Men det finns också en annan viktig match som spelas redan på onsdagskvällen. Den är dessutom betydelsefull på att annat, mer långsiktigt, plan.

Matchen? Den spelas mellan Tyringe och Hanhals Kings i Hockeyettan Södra.

Seger för Kungsbackalaget betyder Allettan efter jul – och så nära i seriesystemet har ett elitlag inte varit Frölunda i regionen sedan Borås Hockey fanns i allsvenskan mellan 2007 och 2012.

DE SENASTE SÄSONGERNA har Frölunda tvingats skicka spelare över landet när det saknats speltid eller hårdhet mot män. Det har varit Oskarshamn, Karlskrona och Björklöven. Tja, till och med Linköping och Färjestad i SHL har fått låna spelare från Frölunda.

Med ett lag i närheten i en serie som allsvenskan blir det ett helt annat samarbete. Det är två mil till Kungsbacka – och juniorer på gränsen till SHL kan fortsätta bo hemma, men ändå drillas i en härdande serie.

Det här har förstås Frölunda insett – och den här säsongen lånat ut spelare efter spelare till Hanhals.

Reglerna tillåter förstås inte hur många spelare som helst – men det har i nån match varit sju Frölundaspelare med Hanhals-loggan på bröstet.

LÄS MER: Hanhals fantastiska resa – från botten till topp

EFTER FYRA POÄNG på sju spelade omgångar var det inte många som trodde på Kings. Tja, knappt ens spelarna själva. Men samtidigt lossnade en psykologisk spärr – och plötsligt, med en hel del hjälp av Frölunda, började segrarna att trilla in.

Tre poäng mot Tyringe innebär ett första steg mot allsvenskan – och något att bygga vidare på nästa säsong. Det finns fortfarande både ekonomi och publikt underlag i grannkommunen – och frågan är när bygget av nästa ishall startar?

Hanhals har till och med tvingats säga nej till killar och tjejer som vill starta med hockey – för att det saknas istider.

TILL SIST: Frölundas kommande semifinalmotståndare HC Plzen har inte förlorat en enda match i årets upplaga av CHL. Laget leds av förre Färjestad BK-liraren Milas Gulas – och har bara tre importerade spelare.

Det kallas hemvävt.

Precis så vill Frölunda vinna guld i framtiden. Minst 50 procent av laget ska, enligt ett uttalat mål, komma från den egna akademin.

Plus

Proppen ut. Det krävs tydligen ett tjeckiskt lag för att Frölunda ska ösa in mål. Tio totalt på Kometa Brno under två matcher.

Minus

Kometa Brno. Ställer över stjärnorna Peter Mueller och Tomas Plekanek i bägge kvartsfinalerna. Vad skickar det för signaler om turneringens status? Det vore som om Frölunda skulle spela utan Ryan Lasch och Joel Lundqvist.