Frölunda är i toppen – för att stanna, trots allt

Frölunda har chansen att ta ledningen i SHL, men slarvar bort möjligheten. Det vill jag inte se fler gånger.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Inför säsongen fanns det en enda tränare i SHL som trodde på Frölunda – och det ska förstås coach Roger Rönnberg göra. Det är hans jobb.

Själv trodde jag möjligtvis på en placering runt topp fyra – och stora delar av landets hockeyexpertis placerade laget i samma klass som Rögle BK.

Men efter 17 spelade omgångar, trots sura 2–3 mot Skellefteå AIK den här kvällen, är Frölunda en pinne från att toppa serien.

Jag ska förklara varför.

Alla spelarna har för det första köpt coach Rönnbergs spelidé – och det betyder massor. Det finns inte på kartan att fuska med det hårda jobbet över hela banan och skulle du, Roger förbjude, göra det … så hörs det över hela rinken eller i omklädningsrummet. Det lär Tim Söderlund få veta efter slarvet som avgör den här matchen.

ANNONS

Sedan har Kristofer Näslund, den nye backcoachen, en stor del i förvandlingen.

Han har sett till att försvaret spelar upp målvakterna – och det syns ju både på Johan Mattssons och Johan Gustafssons statistik i höst.

Att det dessutom finns spelartyper som Viktor Ekbom, Gustav Lindström och Anders Grönlund betyder att det inte är lika enkelt att bråka framför målet i försvarszonen.

LÄS MER:Så bra har nyförvärven varit i Frölunda under hösten

Hur långt det räcker?

Det är omöjligt att säga i slarvig och regnig kväll i november – men nog sjutton ser det bra ut.

En förstärkning i klass med Johan Sundström runt nyår och Frölunda blir oerhört svårt att tas med i ett slutspel.

För om jag ska önska nåt mer av ett lag som ligger i topp av serien är det ett vassare anfallsspel.

Ett mer poängproducerande anfallsspel.

SKELLEFTEÅ AIK HAR lett utvecklingen i svensk hockey fram till Frölundas guld 2016. Nu kommer laget med nio raka matcher utan seger till Göteborg – och det är en ovan situation i norra Västerbotten.

Nye tränaren Tommy Samuelsson kan hänga löst, även om inte jag förespråkar tränarbyten i tid och otid.

Och hur länge finns det tålamod med att importer som Bud Holloway och Juhamatti Aaltonen inte producerar poäng – även om det blir seger den här kvällen?

ANNONS

FÖRRESTEN: FÖRRFÖRRA VECKAN spelade Frölunda tre hemmamatcher, vann alla – och släppte endast in två mål. Ändå görs alla backpar om den här kvällen, för att teamet bakom laget hittat statistik om vilka som passar bäst med varandra.

Det kallas mod, eller självförtroende?

Det är inte många coacher som ändrar ett vinnande lag.

TILL SIST: På torsdag väntar Djurgården, landets målfarligaste lag. Det lär inte bli lättare bakåt då.

Skärpning för försvaret, tack.

Plus

Snittet. Frölunda har ökat sitt publiksnitt så här långt – och det är imponerande. Den här kvällen kommer det drygt 9 100.

Minus

Tim Söderlund. Ger fan i att jobba hemåt när Skellefteå avgör matchen. Den inställningen lär inte ge pluspoäng.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS