Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: KAI PFAFFENBACH

Från syndabock till hjälte – Southgates resa i England

Gareth Southgate, 47, har gått från engelsk syndabock till stor hjälte i hemlandet. Nu ska han ta fotbollen "hem" till England igen. Förbundskaptenen själv håller dock fötterna på jorden. – Jag är långtifrån perfekt, säger han enligt The Telegraph.

Han fick ta över det engelska landslaget efter att Sam Allardyce fått sparken efter att ha lurats av reportrar från den engelska tidningen Telegraph. Allardyce filmades med dold kamera när han berättade ingående hur lätt det var att kringgå reglerna för spelarköp och försäljningar.

En skandal som fick det engelska förbundet att sparka honom.

– Jag har gjort några kommentarer som har orsakat genans, sa Allardyce i ett uttalande efter att han fått lämna posten som förbundskapten.

Efter den skandalen tog Gareth Southgate över som ny förbundskapten tillfälligt. Den anställningen blev dock permanent 30 november 2016 när han skrev på ett fyraårskontrakt över EM 2020.

– Jag är extremt stolt över att bli utsedd till Englands nya förbundskapten. Men jag är också medveten om att det bara är ett första steg att få jobbet, nu vill jag göra det bra och prestera också, sa Southgate på presskonferensen efteråt anställningen.

Vilka meriter hade då Gareth Southgate innan han fick ta över det engelska landslaget? Jo, det blev 503 matcher för Crystal Palace, Aston Villa och Middlesbrough som spelare och 57 landskamper för England.

Tränarkarriären började i Middlesbrough 7 juni 2006. En karriär som började bra när Middlesbrough gjorde fina resultat i Premier League. Men efter säsongen 2008-2009 åkte laget ur högstaligan i England men Southgate följde med laget ner en division.

Men 21 oktober 2009 fick han dock sparken trots en fjärdeplats i ligan.

Något som gjorde att hans segerfacit i Middlesbrough stannade på 29,8 procent av matcherna.

Efter det skulle det dröja fyra år innan han fick nästa tränaruppdrag och den här gången var det uppdraget som U21-förbundskapten för England. Då ledde han landslaget till U21-EM 2015 där England slutade sist i gruppen efter Portugal, Sverige och Italien.

När Southgate lämnade U21-landslaget för A-landslaget hade han vunnit 81,8 procent av matcherna.

"Jag är långtifrån perfekt"

Anställningen av det engelska förbundet mötte en hel del kritik i England bland fansen som inte var särskilt lyckliga över att Gareth Southgate fått det mest hedersamma uppdraget inom engelsk fotboll.

Men efter att han tagit det engelska landslaget till kvartsfinal i VM mot Sverige så är det annat ljud i skällan.

"Looking back on when we first met, I cannot escape and I cannot forget, Southgate you´re the one, you still turn me on", har ekat bland de engelska fansen sedan England slog ut Colombia på straffar.

Southgate själv? Jo, han tar uppståndelsen med ro.

– Jag är långtifrån perfekt. Det är farligt område att börja dras med i olika saker men jag är stolt över sättet som laget spelar på. Vårt lag kommer vara ännu bättre individuellt om två år med mer erfarenheter men saker och ting kanske inte stämmer lika bra som nu och vi kanske inte får den här chansen igen, sa han nyligen till The Telegraph.

Den nu 47-årige tränaren har fått England att byta skepnad och spela en mer modern fotboll. Men han har även fått inse att livet som förbundskapten gör att han uppmärksammas för en hel del andra saker än just det sportsliga.

Han har redan hunnit bli en modeikon i England – något som uppmärksammats av BBC.

– Som en mittback med det ansiktet som jag har så är det en ganska ovanlig situation att vara i. Men jag är ingen David Beckham.

Varför har då England tagit sig längre än de gjort på tolv år? Jo, Gareth Southgate är en ny typ av engelsk tränare. Han har respekt för motståndet, är bättre förberedd, litar mer på analyser och statistik och är bättre taktiskt än många av sina företrädare..

Redan inför VM-slutspelet i Ryssland hade börjat så hade han sin lista med straffskyttar, han använde forskning för att hitta en tillslagstränare som kunde hjälpa spelarna att öka chanserna att vinna en straffläggning.

"Han lämnar inga detaljer orörda"

Han satsar mer på fasta situationer och slår ifrån sig kritiken om att England inte gör tillräckligt många mål i öppet spel.

– Vi vet att i utslagsmatcher så är fasta situationer viktigare än i vanliga matcher. Det kommer fortfarande att vara något vi fokuserar på, sa han enligt The Telehraph.

Samma tidning rapporterar även om en oro kring att spelarna efter en av segrarna i VM kom tillbaka till landslagets bas i Repino efter att solen skulle ha gått upp och oron från Southgate om att spelarna inte skulle få tillräckligt mycket sömn.

"Han lämnar inga detaljer orörda", skriver tidningen.

Inför straffläggningen mot Colombia visade Gareth Southgate även upp sin straffmiss från EM 1996. En straffmiss som gjorde att England missade finalen och Southgate blev stor syndabock i England och hånad för många år.

Han har även anställt en psykolog för att hantera den mentala biten hos spelarna och jobbar hårt med sina analytiker.

– Vi måste alltid tro på vad som är möjligt i livet och inte hindras av historien eller förväntningar. Jag tycker att de här unga spelarna visar på det och de njuter av turneringen och vi ser framemot kvartsfinalen, sa han nyligen.

Att England historiskt sett har haft väldigt svårt för Sverige är något som Gareth Southgate har full koll på. Den engelske förbundskaptenen hyser en stor respekt för sin kvartsfinalmotståndare.

– Sverige är ofta underskattade och jag har en stor respekt för Sverige, sa han efter att England hade slagit ut Colombia på straffar.

Trots att England inte har vunnit något ännu och har minst tre segrar kvar för att ta en medalj på VM i Ryssland så snackas det redan om en kontraktsförlängning för förbundskaptenen.

Han har redan kontrakt över EM 2020 men enligt flera engelska medier ska en förlängning av kontraktet med två år redan vara i pipelinen.

Återstår dock att se om Southgate som fått en drömstart på jobbet som engelsk förbundskapten har lärt sig läxan och lyckas slå ut Sverige.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.