Förbundskapten Janne Andersson kramar om lagkaptenen Andreas Granqvist efter segern mot Mexiko.
Förbundskapten Janne Andersson kramar om lagkaptenen Andreas Granqvist efter segern mot Mexiko.

Från Lidingö till Samara - Sveriges VM-resa

Laget som buades ut efter två 0–0-matcher inför turneringen gjorde succé och hyllades av en hel nation efter att ha gjort Sveriges bästa VM på 24 år. Däremellan handlade det om ett rasistiskt drev, barnafödande och politiker som först bojkottade, men sedan gärna åkte till Ryssland för att heja på landslaget Här är hela den svenska VM-resan – från Lidingö till Samara där det tog slut mot England.

ANNONS
|

15 maj: Lidingö. De 23 utvalda.

Inför Janne Anderssons trupputtagning på ett hotell i Lidingö så var den stora, eller kanske enda, frågan om det var Östersunds tekniske ytter Ken Sema, Crotones mångsidige allt-i-allo Marcus Rohdén eller Hammarbys formstarke Jiloan Hamad som skulle ta den sista mittfältsplatsen i det svenska laget. Så odramatiskt var det. Andersson valde Rohdén, och truppen var därmed spikad.

23 maj: Stockholm. Första steget.

Majoriteten av truppen samlas samtidigt som det fortfarande finns frågetecken kring en av lagets kanske viktigaste spelare.

ANNONS

- Får jag träna de här tre veckorna utan problem kan jag spela 90 minuter i varenda match. Det skulle vara skönt för min inre ro att få känna mig hel, säger skadeförföljde mittfältaren Albin Ekdal och beskriver sin status som bra sett till skadehistoriken.

28 maj: Båstad. "Ta ställning".

Under första dagen av nästa led i förberedelserna, i Båstad, får Janne Andersson flera frågor på en presskonferens om det möte laget hade med människorättsorganisationen Civil Rights Defenders inför avresan till Ryssland.

- Att man tar ställning till något man inte tycker är bra, det tycker jag är självklart, i alla fall i min värld, säger Andersson.

På plats i Ryssland träffar företrädare för fotbollförbundet senare ryska människorättsaktivister.

ANNONS

31 maj: Båstad. Guidettis skrik.

- Varför ska han kapa där för?!

John Guidetti skriker av smärta när hans fot viker sig efter en tuff tackling av kaptenen Andreas Granqvist under landslagets träning. Alavés-anfallaren får hjälpas av planen och hans VM ser plötsligt hotat ur. Men lugnande besked kommer snart.

- Det är en stukning helt enkelt, så det såg ganska bra ut när vi undersökte foten, säger landslagsläkaren Anders Valentin.

2 juni: Solna. Mållös grannfejd.

Ett stabilt försvar var vad som tog Sverige till VM och försvaret verkar fortfarande sitta som det ska. Offensiven lämnar däremot en hel del att önska.

0–0 mot Danmark var inte något som de 41558 åskådarna som tagit sig till Friends arena var allt för glada över att bevittna. När slutsignalen gick så var det ett och annat burop som ljöd.

ANNONS

- Jag förstår att de vill se en bättre match och självklart hade vi velat bjuda dem på bättre spel och mål, men vi har tagit oss till VM och man ska ha det i bakhuvudet, säger Albin Ekdal.

7 juni: Stockholm. Dramatiskt men odramatiskt.

John Guidetti är på bättringsvägen, Marcus Rohdén fick bryta träningen men visade sig vara okej och förbundskapten Janne Andersson satte en häcksax i knäet under en tripp hem till Lidingö.

- Det blev ett litet jack, men det är inga problem. Det är bra, säger Janne Andersson.

Därmed blev träningsdagarna i Stockholm till slut ganska odramatiska.

9 juni: Göteborg. Nytt sömnpiller.

Byt spelort och lägg till några fler målchanser. Förutom det så var 0–0-matchen mot Peru på Ullevi en karbonkopia på 0–0-matchen mot Danmark en vecka tidigare. Ett svenskt rätt så stabilt försvar. Ett svenskt rätt så labilt anfallsspel.

ANNONS

- Jag är helt trygg med hur vi spelar, säger Janne Andersson lugnt, samtidigt som krönikörerna runt om i landet redan börjat förskriva krönikor om ett mållöst svenskt mästerskap.

12 juni: Gelendzjik. Skarpt läge.

Samtliga 23 i truppen tränar. Öppenheten mot medier stramas åt. Sverige har landat på VM-basen i Gelendzjik, och nu börjar allvaret.

- Nu är vänskapsstuket över. Nu är det skarpt läge och vi ska bygga något tillsammans den här veckan för att nå personbästa-nivån jag har pratat om tidigare. Ska vi ha en chans att prestera bra i VM måste vi upp på personbästa. Det är den nivå som krävs av oss, säger Janne Andersson.

13 juni: Gelendzjik. Smygfilmandet.

De svenska träningarna har varit stängda men VM-basen i Gelendzjik är rent arkitekturmässigt ganska öppen. När plötsligt en video från den svenska stängda träningen dyker upp på nätet uppskattas det inte av laget.

ANNONS

- Just i dag gjorde vi väl inget taktiskt men det är klart att när det är stängt så hoppas man att folk accepterar det och respekterar det, säger Marcus Berg.

14 juni: Gelendzjik. Varmt.

Ryssland öppnar sitt hemma-VM med 5–0 mot Saudiarabien. Samtidigt inser Sverige på sin VM-bas att det inte direkt handlar om någon sibirisk kyla på rysk mark. Snarare är det väldigt, väldigt, varmt.

- Det är skönt när vattenspridaren är i gång under träningen, säger Mikael Lustig.

Emil Krafth har dock AC:n på i sitt hotellrum och insjuknad i feber.

17 juni: Nizjnij Novgorod. Dan' före doppardan'.

I morgon smäller det. Sydkoreanske förbundskaptenen Shin Tae Yong har bytt nummer på sina spelare för att förvirra. Janne Anderssons startelva är i sin tur uppenbar sedan länge.

ANNONS

- I princip har jag bestämt mig om det inte händer något, säger Andersson som snart kommer tvingas göra en sen ändring.

18 juni: Nizjnij Novgorod. Premiärsegern.

Den givna mittbacken Victor Nilsson Lindelöf och inte kan medverka i premiären. Istället kastas Pontus Jansson in i hetluften, och klarar sig med bravur. Medan han stänger försvarsbutiken mot ett uddlöst Sydkorea så gör hans vapendragare i mittförsvaret Andreas Granqvist matchens enda mål på en straff.

Videogranskningssystemet VAR blir ett begrepp även i Sverige, efter att fällningen av Viktor Claesson i straffområdet uppdagats för domaren först efter en videotitt. VAR hyllas, Granqvist hyllas och Sverige får i och med 1–0-segern den start laget önskat.

21 juni: Gelendzjik. Tysklandsförberedelse.

Ett möte med stornationen Tyskland väntar på midsommardagen och efter tyskarnas överraskande 0–1-förlust mot Mexiko så är nästan allt fokus på Tyskland under förberedelserna. Vad ska den regerande VM-mästaren, nu oväntat med kniven mot strupen, hitta på?

ANNONS

- Jag förväntar mig inte att det kommer se likadant ut, säger Sveriges Tysklandsspion Roger Sandberg.

22 juni: Sotji. Magsjukeoro.

Sverige åker till Sotji, OS-mark från 2014. Men man gör det utan trion Pontus Jansson, Filip Helander och Marcus Rohdén – som däckats i magsjuka.

- Av säkerhetsskäl lämnade vi dem hemma eftersom vi inte riktigt identifierat vad det är, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

23 juni: Sotji. Snöpligt slut på midsommarfirandet.

Ola Toivonen lobbar vackert in 1–0 mot självaste Tyskland under den svenska högtidshelgen. Tyskland kvitterar i andra halvlek men får senare en man utvisad. När klockan tickar mot 90 minuter har Sverige, där och då, utmärkta 1–1 med sig inför fortsättningen. Då kommer frisparken från Toni Kroos som fixar 2–1 till Tyskland i den 95.e minuten. Bråk och hån vid bänkarna efter slutsignalen fick de stora rubrikerna. Men de plötsligt mycket sämre förutsättningarna inför avslutningen mot Mexiko var det stora slaget i magen för Sverige.

ANNONS

- Det är brutalt just nu, säger Janne Andersson, som beskriver förlusten som den värsta han varit med om.

24 juni: Gelendzjik. Ställningstagandet.

Efter matchen mot Tyskland får Jimmy Durmaz, som orsakat den tyska frisparken, ta emot hat, rasism och förolämpningar på sociala medier. Som gensvar sluter det svenska folket – och landslaget – upp för sin landslagsspelare.

"Fuck rasism!" säger samtliga spelarna unisont som final på det starka tal som Jimmy Durmaz håller inför tv-kameror i samband med en träning.

26 juni: Jekaterinburg. Matematik och styrka.

Efter de två första rundornas resultat tas miniräknarna fram för att reda ut vad som krävs i de två avslutande matcherna för svenskt avancemang. Medan högstadiematten sätts på prov på samtliga sportredaktioner i landet så fokuserar Andreas Granqvist och Sverige på Mexiko som väntar.

Spelarna pratar om hur manifestationen, med Durmaz i spetsen, stärkt och enat laget.

- Vi blev starkare som grupp, och det ska vi gå ut och visa, säger Granqvist.

ANNONS

27 juni: Jekaterinburg. När piñatan sprack.

En seger behövs med största sannolikhet mot Mexiko, men Sverige gör mer en så och pulveriserar Mexiko. Ludwig Augustinssons offensiva räd i andra halvlek ger 1–0. Andreas Granqvist 2–0 från straffpunkten och en olycklig mexikansk kroppsdel stöter in trean efter en nickskarv av Isaac Kiese Thelin.

Sverige är klart för avancemang och när Sydkorea chockerande vinner med 2–0 mot Tyskland på annan ort så blir det även en blågul, mycket överraskande, gruppseger. Resan går vidare på bekostnad av den regerande världsmästaren.

28 juni: Stockholm. Regeringen ändrar sig.

Den svenska regeringen bojkottade VM-invigningen och struntade i gruppspelsmatcherna som en markering mot Ryssland. Men när Sverige nu är klart för åttondelsfinalen kommer andra besked från Rosenbad.

- Vi har gjort vår markering. Var vi står politiskt, det vet alla. Det var en viktig markering, men fotbollsmässigt är det ett annat läge, säger statsminister Stefan Löfven (S) som inte själv kommer åka.

ANNONS

Senare tas beslutet att skicka Mikael Damberg, närings- och innovationsminister (S).

1 juli: Moskva. Vägen framåt öppnar sig.

Storlagen försvinner. Tyskland, Argentina och nu Spanien. Så när Ryssland överraskande slår Spanien i sin åttondelsfinal börjar hoppet stegras bland svenska fans. För medan den ena sidan av slutspelsträdet innehåller Frankrike, Uruguay, Brasilien och Belgien ser motståndet på Sveriges sida lättare ut och drömmen om en ny VM 94-sommar blir allt starkare.

3 juli: S:t Petersburg. Schweizernöten knäcks.

Schweiz är rankat sexa i världen, men Sverige dominerar åttondelsfinalen och radar upp chanser. Det dröjer dock till 66:e minuten innan det förlösande målet kommer. Ett skott från Emil Forsberg tar på schweizaren Manuel Akanji och lurar målvakten Yann Sommer.

1–0-segern innebär den största fotbollsframgången på herrsidan sedan 1994 och nu väntar kvartsfinal mot England – som besegrar inte bara Colombia utan sina egna demoner genom att vinna sin första straffläggning i VM-sammanhang hittills.

4 juli: Sverige. VM-febern stiger.

Det börjar ta slut på gula tröjor i sportbutikerna, varje kommun med självaktning bokar storbildsskärmar till sina stora offentliga platser och de som har något inbokat på lördag bokar av det. Det råder VM-feber i Sverige och vädret är också riktigt bra. Är detta den nya "sommaren 1994"? Sverige ska spela VM-kvartsfinal mot England.

ANNONS

6 juli: Helsingborg: Granen får en kotte till.

Andreas Granqvist väljer att vara kvar med landslaget när hans fru Sofie föder parets andra barn, dottern Mika, hemma i Sverige dagen före den viktiga kvartsfinalen.

- Att få en dotter är det finaste som man kan få och att få spela en VM-kvart mot England är en dröm för att fotbollsspelare, säger Granqvist som tycker att livet leker.

6 juli: Samara: Trängsel bland politikerna på VM.

Samordningsminister Ibrahim Baylan (S) blir inte den enda politikern på Sveriges VM-kvartsfinal mot England. Den fotbollsintresserade M-ledaren Ulf Kristersson meddelar han att också tänker komma till matchen i Ryssland.

- Det känns otroligt angeläget att på plats vara med och heja, och göra allt det man gör framför tv-skärmen, säger Kristersson till TT.

ANNONS

7 juli: Samara: Drömmen går i kras.

VM-festen tar slut i kvartsfinalen. England visar sig vara bättre på det som ska vara de svenska styrkorna – huvudspelet och de fasta situationerna. Harry Maguire nickar in ledningsmålet efter en halvtimme och Dele Alli gör 2–0 med huvudet i den andra halvleken.

Marcus Berg och Viktor Claesson har flera jättechanser utan att göra mål. Sverige är utslaget.

TT

Fakta: Sveriges VM-matcher

Gruppspel:

18/6 Sydkorea 1–0. Sveriges lag: Robin Olsen–Mikael Lustig, Pontus Jansson, Andreas Granqvist, Ludwig Augustinsson–Viktor Claesson, Sebastian Larsson (Gustav Svensson 81), Albin Ekdal (Oscar Hiljemark 71), Emil Forsberg–Marcus Berg, Ola Toivonen (Isaac Kiese Thelin 77). Målskytt: Andreas Granqvist (65, straff).

23/6 Tyskland 1–2. Sveriges lag: Robin Olsen–Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf, Andreas Granqvist, Ludwig Augustinsson–Viktor Claesson (Jimmy Durmaz 74), Sebastian Larsson, Albin Ekdal, Emil Forsberg–Marcus Berg (Isaac Kiese Thelin 90), Ola Toivonen (John Guidetti 78). Målskytt: Ola Toivonen (32).

27/6 Mexiko 3–0. Sveriges lag: Robin Olsen–Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf, Andreas Granqvist, Ludwig Augustinsson–Viktor Claesson, Sebastian Larsson (Gustav Svensson 57), Albin Ekdal (Oscar Hiljemark 80), Emil Forsberg–Marcus Berg (Isaac Kiese Thelin 68), Ola Toivonen. Målskyttar: Ludwig Augustinsson (50), Andreas Granqvist (62, straff), Edson Alvarez (självmål, 74).

Åttondelsfinal:

3/7 Schweiz 1–0. Sveriges lag: Robin Olsen–Mikael Lustig (Emil Krafth 82), Victor Nilsson Lindelöf, Andreas Granqvist, Ludwig Augustinsson–Viktor Claesson, Gustav Svensson, Albin Ekdal, Emil Forsberg (Martin Olsson 82)–Marcus Berg, (Isaac Kiese Thelin 90), Ola Toivonen. Målskytt: Emil Forsberg (66).

Kvartsfinal:

7/7 England 0–2. Sveriges lag: Robin Olsen–Emil Krafth (Pontus Jansson 85), Victor Nilsson Lindelöf, Andreas Granqvist, Ludwig Augustinsson–Viktor Claesson, Sebastian Larsson, Albin Ekdal, Emil Forsberg (Martin Olsson 65)–Marcus Berg, Ola Toivonen (John Guidetti 65).

ANNONS