Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Artemis, båten som Fredrik Lööf ska segla America´s Cup i som ende svensk i tävlingen.

Från hotelldirektör till America´s Cup

Från OS-guld, till hotelldirektör – till en storsatsning på America´s Cup 2017. Det händer saker i seglaren Fredrik Lööfs liv. – Det här är en riktigt häftig utmaning, säger han.

Det är en magisk 25-gradersdag i Saltsjöbaden; den sömniga men bedårande förorten sydost om Stockholm som är känd för tv-serien Solsidan, för den famösa Luciafesten på Grand Hotel med politiker och andra på 1970-talet – och för sin segling. Här ligger Artemis på träningsläger – den svenskflaggade båten som ska tävla i America´s Cup 2017.

Besättningen är internationell (45-årige Fredrik Lööf är ensam svensk) men projektet är blågult tack vare storsatsade oljemiljardären Torbjörn Törnqvists och Kungliga Svenska Segelsällskapets starka inblandning.

– Visst kan Artemis vinna America´s Cup. Annars hade jag aldrig hoppat på det här, säger Fredrik Lööf, och ler som nästan bara han kan.

Han trivs med att vara tillbaka i seglingen.

– Efter OS-guldet 2012 upplevde jag en stor tomhet. Jag hade strävat så länge efter ett mål – och sedan lyckades jag. Vad ska jag göra nu, liksom. OS är jag ju färdig med, säger han, och fortsätter:

– Men min fru ville ta över ett högfjällshotell i Lillehammer. Hon hade kommit i skymundan sedan vi träffades 2002, så jag tyckte att det var dags att vi fick leva lite mer efter hennes villkor.

Fredrik Lööf blev en sorts hotelldirektör under ett par års tid. Men han trivdes inte.

– Bo där på fjället … Det var något som saknades i mitt liv. Vi äger och driver det fortfarande – men min inblandning är minimal numera.

I början av förra året fick han en förfrågan om att vara med på en satsning mot America´s Cup. Han behövde inte lång betänketid.

Britten Iain Percy är lagkapten på Artemis. Han och Fredrik Lööf var under många år bittra konkurrenter – men ska nu alltså samarbeta.

– Det går bra, vi lär oss saker av och om varandra hela tiden. Och det är klart – lite OS-minnen kommer upp ibland. Jag gillar att prata om London 2012 … Vi har ju båda gjort enorma satsningar på varsitt håll tidigare, och vi vet vad som krävs för att lyckas. Nu ska vi försöka sammanfoga våra erfarenheter.

Fredrik Lööfs roll på båten är att vara taktikern, killen med kollen på vinden.

– Jag är inte den som drar linor snabbt och lätt – däremot är jag bra på att klura ut hur man tar sig från punkt A till B på snabbt som möjligt. Men de här båtarna går fort, så det är riktigt tufft.

Vid Artemis senaste satsning i America´s Cup omkom den brittiske besättningsmannen Andrew ”Bart” Simpson när båten under träning slogs runt och i spillror.

– Han är med oss varje dag, hela tiden. Vi brukar säga saker som ”det här skulle Bart ha gillat” och så. Vi känner alla att han är en av medlemmarna även i detta team, säger Fredrik Lööf, och fortsätter:

– Segling har blivit en farlig sport eftersom det är sådan enorm kraft och fart. Men jag känner mig rätt trygg. Vi har alltid en följebåt där det finns medicinisk hjälp och dykare, vi har syrgas ombord och knivar både på båten och i våra flytvästar. Och vi tränar själva dykning.

Just denna vackra augustidag i Stockholm behövs knappast den där följebåten. Fjärdarna in från Östersjön är som speglar i den stockholmska skärgården och träningen skjuts hela tiden fram någon timme i väntan på åtminstone lite vind.

För två veckor sedan gick den första förtävlingen till America´s Cup 2017, utanför Portsmouth.

– Det gick riktigt dåligt för oss. Vi har ju inte seglat ihop tidigare och är inte riktigt samspelta än. Egentligen skulle vi varit lediga nu, men vi fick lite eld i baken och samlades därför här i Saltsjöbaden på ett extra läger, säger Fredrik Lööf.

Nästa tävling går i Göteborg, sista helgen i augusti.

– Jag hoppas på folkfest. Jag har alltid gillat att segla på svenska västkusten. Det kommer, vad jag förstår, dessutom att bli ett grymt publikvänligt evenemang!

AMERICA´S CUP

En matchracingtävling som arrangerades första gången 1851. Den 35:e tävlingen seglas i juni 2017 i Bermuda – innan dess är det ett antal förtävlingar runt om i världen (fyra i år, och fem eller sex nästa år). Oracle (USA) är regerande mästare och utmanas av vinnaren i förtävlingarna.

Fredrik Lööf är ende svensk i besättningen. Han är en av de största genom tiderna inom svensk segling med deltagande i sex OS och med såväl OS-guld som två OS-brons. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.