HV:s Martin Thörnberg och Simon Önerud med SM-pokalen.
HV:s Martin Thörnberg och Simon Önerud med SM-pokalen.

Från enorm smärta till fullständig eufori

ANNONS
|

I den fjärde SM-finalen mot Brynäs täckte Martin Thörnberg ett Brynäsavslut, men det tog illa. Suspensoaren sprack och veteranen från Jönköping vred sig i plågor.

Han missade sedan femte och sjätte matchen.

När det skulle avgöras, hemma i ett fanatiskt Kinnarps Arena, var forwarden tillbaka i laget.

Som en vinnare.

Och han var med i förarbetet som gav segermålet och ett gigantiskt guldjubel i förlängningen.

- Jag är så jäkla glad att Simon (Önerud) fick avgöra. Han är så jäkla värd det. En spelare som kan bli hur bra som helst, sade Thörnberg, som opererade pungen i måndags.

ANNONS

Då trodde han inte på mer spel den här säsongen.

"Gammal 80-åring"

Han kände sig som en riktigt gammal 80-åring och kunde knappt resa sig upp utan att det gjorde rejält ont.

- Finns inte en chans att jag kan spela, sa jag i måndags. Tisdagen kändes lika skit den med. Men sen på onsdag eftermiddag började det kännas lite bättre. Jag var ute på isen i fredags och kände ingenting. Jag blev så glad. Hade jag haft ont hade jag inte lirat.

Thörnberg sa det där han stod vid ena blålinjen, med guldkonfetti runt sig.

På läktaren ekade ramsorna från hemmasupportrarna.

- Det känns fantastiskt kul att få ge fansen och hela staden det här guldet. Sen får man inte glömma Stefan (Liv) heller. I torsdags, efter vår match, satt jag och kollade på finalen 08. När vi vann mot Linköping. Jag såg avgörandet och han blev intervjuad efter matchen. Det var precis som nåt hände i kroppen då, sade Thörnberg med tårar i ögonen.

ANNONS

- Ända sedan man vann 04 här hemma har man drömt om att göra det igen. Och här står vi. Det är känslosamt. Man är helt slut. Det är så skönt när allt är över. Det har varit sånt tryck och sån press hela slutspelet. Det är en konstant laddning och det blir att allt bara släpper efter en sådan här match. Man blir totalt slut och det tar väl några timmar innan man fattar vad som hänt.

Kapten i matchen

2004 tog Thörnberg sitt första guld. Sedan har det följts upp med titlarna 2008, 2010 – och så 2017.

Den här gången med ett C på bröstet eftersom ordinarie kaptenen Chris Abbott skadade sig under slutspelet och inte kunde spela vidare.

- Det är klart att det känns speciellt. Första gulden hade vi en riktigt vass förstakedja som gjorde mycket mål i powerplay. I det här slutspelet har powerplayet varit totalt uselt, men vi vinner matcher i alla fall.Vi lever inte på en förstakedja som levererar. Vi lever på fyra femmor som jobbar hårt varje dag och vill bli bättre. Alla är med och bidrar.

ANNONS
TT

ANNONS