Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Nästan OS-final. Lovisa Lindh summerar rekordsommaren.

Från doldis till kändis

Det händer sig då och då, allt oftare faktiskt, att Lovisa Lindh blir stoppad av personer hon inte känner.… "Är det inte du som springer?"

Den här sommaren har Lovisa Tora Yvonne Lindh från Kungälv, Ytterby och nu Frölunda, sprungit sig rakt in i det folkliga hjärtat med flera personliga rekord på 800 meter.
Det började i Oslo den 9 juni.
Det fortsatte i Amsterdam exakt en månad senare när hon firade sin 25-årsdag genom att springa hem EM-bronset.

36 sketna hundradelar

Toppen nåddes med två personliga rekord under OS i Rio där Lovisa Lindh från nästan ingenstans var 36 hundradelar – 36 sketna hundradelar – från att springa OS-final.
Men nej, hon är inte bitter för att det inte blev så. I stället säger hon sig vara så sjukt glad över allt häftigt hon har fått vara med om.
Sommaren 2016 kommer för alltid att vara inristad i hennes minne.
- Det är ju det här jag har drömt om, det är det här jag tränat för under alla år. Att jag klarade att komma under den magiska gränsen på två minuter är stort för mig, säger hon.

Förbättrat med 2,5 sekunder

Personbästa som förbättrats med 2,5 sekunder under en säsong är liksom inte kattskit.
- Jag har ingen given förklaring till varför det har gått så bra. Men att jag har fått vara frisk och skadefri ett helt år spelar förstås in liksom att min träningsperiod har varit bra och uppenbart effektiv, säger hon och fortsätter:
- Men att det skulle gå så här bra vågade jag inte drömma om i början av säsongen, inte en chans, inte ens i mina vildaste fantasier, säger hon.

Tung träning väntar

Vi möts på anrika Slottsskogsvallen i Göteborg.Solen skiner och det är full aktivitet på löparbanan, vid höjdhoppsmattan och vid längdhoppsgropen där ett stort gäng ungdomar tävlar.
- Det är säkert friluftsdag, härligt att se engagemanget hos eleverna, man kan alltid hoppas att några av dem fastnar för friidrotten, säger hon och kisar mot det skarpa solljuset.  
Säsongen avslutade Lovisa Lindh stilfullt under Finnkampen i Tammerfors där hon vann såväl 1 500 meter som 800 meter och därmed starkt bidrog till att de svenska damerna vann kampen totalt.
Nu har hon haft lite ledigt, snart drar den tunga träningen igång på allvar.

Äter onyttigt

- Jag njuter av friheten, att få äta onyttigt och kunna ta dagen som den kommer. Inte minst är det befriande att jag kan träffa mina vänner när jag känner för det. Bara att kunna säga "jag kan vilken dag som helst" är stort när man är van vid att dagarna är inrutade av träning, plugg och träning.
Sommarens uppmärksammade framgångar har lett till att Lovisa Lindh inte längre är en doldis utanför löparbanan. Hon har fått finna sig i att bli igenkänd.
- Det händer allt oftare att jag blir stoppad av personer som jag inte känner, som på flyget nyligen då en av flygvärdinnorna undrade – är inte du den där tjejen som springer?
-  Eller så kan det plötsligt komma fram någon och säga bra jobbat, bra gjort. Det är roligt, jätteroligt, men fortfarande så ovant.

Siktar på EM och VM

Efter vilan väntar träning, träning och träning och precis som under den senaste säsongen inomhus kommer Lovisa Lindh att vara restriktiv med tävlandet.
- Den försiktigheten kan också ha bidragit till att det gick bra under sommaren. Men inomhus-EM i Belgrad, Serbien, i mars nästa år är förstås ett mål, säger hon.
Sommaren 2017 är VM i London den stora grejen.
Bronsmedaljören på 800 meter i EM vill ha mer.
- Det är klart att jag siktar på medalj, något annat utgångsläge är svårt att ha. Samtidigt är det en himla skillnad i ett VM där afrikaner och amerikaner är med. Det märkte jag inte minst i OS, konkurrensen är stenhård, säger hon.

Samma bana som Bolt

Upplevelsen av OS i Brasilien för en månad sedan dröjer sig kvar – på flera plan.
- Bara att gå runt i OS-byn bland tusentals andra elitidrottare och veta att de också ger sin tid, sitt liv för sin sport var en grym känsla, säger hon och fortsätter:
- Arenorna, publiken, inramningen, allt var så speciellt. Som när jag skulle springa en av mina semifinaler; bara vetskapen om att Usain Bolt sprungit 200 meter på samma bana någon timma tidigare kändes overklig samtidigt som det blev oerhört inspirerande, säger hon.
Om fyra är det dags igen. I Tokyo.
Fyra år… Det är lång tid. Då är jag 29. Det brukar vara en bra ålder för en löpare… 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.