Från Australien till Kviberg

Gothia Cups mest långväga gäster har tagit sig hela vägen från Australiens västkust till Kvibergs planer, och fotbollens popularitet växer allt mer i Australien. – Jag tror fotboll snart är den mest populära sporten i Australien, säger Cormac Taylor.

ANNONS
|

Subiaco Junior Soccer Club kommer ifrån Perth på Australiens västkust. Varje år skickar de ett lag i P15-klassen. Årets upplaga har spelat tillsammans sedan P12 och sedan dess har de vetat att det är i år de ska till Gothia Cup, så resan är något de sett fram emot länge.

– Det är väldigt speciellt för killarna att vara här. För de flesta av oss är det förmodligen enda gången vi kommer hit. Några kanske kommer tillbaka som föräldrar i framtiden, säger Gareth Davis, lagets coach.

Dagens match går mot argentinska CEF 18 Tucuman i 32-delsfinalen i P15s A-slutspel.

– Det är väldigt spännande att spela mot ett lag från Argentina. För de flesta i laget är det första gången de möter lag som inte är från Australien. Så att spela mot en klubb från Sydamerika är speciellt för killarna. De tänker att de ska möta ett lag fullt med Leo Messis, berättar Gareth.

ANNONS

För att ta sig hit var laget tvungna att resa i 34 timmar. Laget har spelat tillsammans länge så den långa resan var mestadels kul. Däremot ser Gareth inte riktigt framemot hemresan som går på söndag när spelarna kommer vara trötta och slitna. Årets upplaga av laget har varit väldigt framgångsrikt.Innan laget kom till Göteborg var laget i Fredrikshamn och spelade Cup No.1. En turnering laget vann.

I Australien spelar de flesta lagen ungefär likadant, med 4-3-3 uppställning inriktat på bollinnehav. Så för Subiaco Junior Soccer Club är det här den första stora erfarenheten av att spela mot andra system. Men till att börja med var de tvungna att anpassa sig till den nio timmar långa tidsskillnaden.

– Vi har försökt se och analysera lagen vi ska spela mot innan vi möter dem. Lagen här har många olika spelstilar och flera av lagen är väldigt bra. Så vi har fått variera vårt spel mer än vanligt, säger Cormac Taylor mittback i laget.

Även om nationalsporten fortfarande är australiensisk fotboll är nationalsporten blir europeisk fotboll allt mer populärt, framförallt i de yngre åldrarna. Australiensisk fotboll spelas med oval boll och kan beskrivas som en blandning av rugby och europeisk fotboll.

ANNONS
ANNONS