Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Fougberg och Larsson chanslösa i försöken

Drömmen om VM-finalen på 3000 meter hinder gick i kras i försöken för både Charlotta Fougberg och Maria Larsson. En topp-3 placering alternativt en bra tid behövdes för en plats i finalen men Göteborgs-löparna hamnade långt ner i resultatlistorna.

På startlinjen till försöken i damernas 3000 meter hinder stod det svenska hoppet till två Göteborgs-löpare. Ullevi-Veteranen Charlotta Fougberg med fem SM-guld och ett EM-silver på meritlistan. Dessutom VM-debutanten tävlandes för Örgryte, Maria Larsson som fick en biljett till VM efter att ha slagit personbästa 9.39,36 på Slottskogsvallen tidigare i år.

Det blev dock ingen final för något av Sverige-hoppen. Charlotta Fougberg sprang i det första semifinal-försöket och hamnade direkt långt bak i fältet direkt. Desto längre loppet gick, desto mer tappade hon på konkurrenterna. Fougberg som har en skadefylld säsong bakom sig lyckades efter inledningen aldrig blanda sig i kampen om finalplatserna. Hon slutade till slut klart sist i sitt försöksheat.

– Jag är väldigt ledsen och väldigt besviken. Jag hade hoppats att det skulle gå bättre, men det är svårt att veta innan. Jag var inte ens i närheten i dag som ni såg, säger Fougberg efter loppet.

Hälsenan smärtade igenom hela loppet och framförallt var det när Fougberg landade efter hindren som den slog till.

– Det har gått bättre hela tiden under sommaren men jag har haft smärta när jag har kört. Men med mycket smärtlindring tänkte jag att det skulle kunna gå bra i dag ändå, säger hon. 

Larsson mådde dåligt efter loppet

Även för det andra svensk-hoppet, Maria Larsson blev det uttåg i semifinal-försöken. Örgryte-löparen sprang i den andra semifinalen och tog till början plats mitt i klungan. Men liksom för Fougberg så hade Larsson svårt att hänga med när topplöparna satte i en högre växel. Men även om några löpare sprang ifrån i toppen höll Larsson jämna steg med klungan en bit bakom. Larsson sprang till slut in på en nionde plats som inte heller det räckte till en plats i finalen.

Efter loppet lämnade Larsson snabbt arenan och gick in i korridorerna. Hon kunde hon inte möta pressen på grund av att hon mådde dåligt enligt friidrottsförbundets pressansvarige, Hillevi Thor. 

Kan det vara magsjuka eller utmattningssyndrom?

– Jag vet inte. Det kan mycket väl vara magsjuka. Vi får se vad som händer där inne, säger Hillevi Thor.

Under Friidrotts-VM har det gått en magsjuke-epidemi och flera tävlanden har sjuknat in. Maria Larsson har dock inte haft några magsjukeproblem tidigare under veckan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.