Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Fougberg klar för VM i London

Det krävdes egentligen bara en tävling för, skadedrabbade, Ullevi-löparen Charlotta Fougberg som under torsdagen fick en biljett till VM i London. – Det var väldigt bra att jag gjorde den tävlingen, säger hon till GP.

Det kommer att krylla av Göteborgs-friidrottare under friidrotts-VM i London. Lovisa Lindh, Khaddi Sagnia, Maria Larsson och Michaela Meijer för att nämna några. Nu står det klart att de får sällskap av Ullevi-löparen Charlotta Fougberg (3 000 meter hinder). Det meddelade förbundskapten Karin Torneklint under torsdagen.

– Vi har känt att det varit ganska säkert. Men man vet ju aldrig och man blir ju alltid lättad när man får beskedet att man är uttagen. Jag blev jätteglad, säger Charlotta Fougberg till GP.

14 hundradelar från kvalgränsen

Fougberg har delvis dragits med skadeproblem, då en hälsena har spökat för Göteborgs-löparen. Men redan innan säsongen var planerad att starta sprang hon på 14 hundradelar från VM-kvalgränsen under Diamond League-galan i Doha. Dessa två faktorer har gjort att det blivit sparsamt med tävlande under säsongen, då hon kände sig säker på att bli uttagen med den tiden.

– Det var väldigt bra gjort om man kollar tillbaks nu, skrattar hon och fortsätter:

– Klart att det var lite surt att det var 14 hundradelar ifrån, men när jag fick skadan var det ju tryggt att jag hade sprungit såpass tidigt. Vi hade ju inte riktigt förberett oss på den tävlingen utan det var mer "vi går in här och ser vart det bär". Om man inte gjort speciella hinderpass är det inte säkert att det blir så bra som man önskar, men det var väldigt bra att jag gjorde den tävlingen.

Tror på ett trendbrott

VM i London blir Fougbergs tredje världsmästerskap och tionde mästerskap totalt. Tidigare världsmästerskap har hon inte riktigt fått det att stämma. Både i Moskva, 2013 och Peking, 2015 blev hon utslagen i försöken. Men med så gott som noll tävlingar denna säsong tror hon på ett trendbrott.

– Det är faktiskt anledningen till varför vi gjort som vi gjort och försökt träna så smart som möjligt. Min säsong 2015 var lite halvdann hela tiden, då sprang jag och tävlade även om jag hade ont. Det ville vi inte göra i år. Det jag känner mig trygg i är att, förra året inför OS, sprang jag inte hinder på åtta veckor och kunde ändå vara en halv sekund från OS-final. Kunde jag göra det då så kan jag göra det nu.

Laddar batterierna i St Moritz

För att ladda upp inför VM befinner sig nu Charlotta Fougberg och tränaren Johan Wettergren i St Moritz. Där kommer hon att befinna sig för att finslipa formen inför mästerskapet.

– Vi lättar lite på träningen nu för att kunna maxa på alla tuffa kvalitetspassen och ha energi till det. Sen samma vecka drar vi ned väldigt mycket på mängd för att vi ska vara fräscha och lätta på tävlingen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.