Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter två månaders vila från träning kunde Simon Gefvert debutera i allsvenskan mot Häcken den 14:e september. Läkarna vet fortfarande inte vad som ledde till hans kollaps i maj. Bild: MICHAEL ERICHSEN
Efter två månaders vila från träning kunde Simon Gefvert debutera i allsvenskan mot Häcken den 14:e september. Läkarna vet fortfarande inte vad som ledde till hans kollaps i maj. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Fotbollsspelaren kollapsade i hemmet – räddades av flickvännen

Han skulle bara testa en ny andningsövning. Det slutade med att han kollapsade och fick föras till sjukhus. Nu är Simon Gefvert tillbaka i allsvenskan för Sirius efter incidenten som fortfarande är svår att förklara.
– Då var man glad över att ens vara vid liv, säger 23-åringen till TV4 efter återkomsten till fotbollen.

23-årige Simon Gefvert anslöt sig till Sirius inför säsongsstarten av allsvenskan men debuten kom först den 14 september i år. Sedan maj har anfallaren hämtat sig från en otäck kollaps som inträffade när han skulle testa en ny andningsövning i hemmet.

– Jag minns bara att jag gjorde den där andningsövningen. Det enda man egentligen gör är att man andas på ett visst sätt, och sedan vaknade jag upp tio minuter senare när det kom in ambulans-personal i lägenheten, säger han till TV4.

Det var flickvännen Adelisa Grabus, som till vardags spelar i AIK, som hittade pojkvännen på golvet i bostaden.

– Han låg medvetslös på golvet, helt blå i ansiktet och blå över hela kroppen. Han var också stel, som en sten, så min första tanke var: "Okej, nu är det kört". Men sedan ringde jag 112 och de bad mig att göra hjärt-lungräddning, så det var bara att sätta igång med det. Efter tre-fyra minuter började han få kontakt med sig själv, då hans ögon började vara överallt och ingenstans. Då kände jag att det ändå fanns en chans, säger Grabus till TV4.

Läkarna har fortfarande inte inte kunnat identifiera vad det var som orsakade kollapsen. Efter en vecka på sjukhus beordrades Grefvert att hålla sig undan all pulshöjande aktivitet. Efter två månaders paus fick han börja träna igen efter flertalet medicinska tester.

Den 14 september debuterade Simon Grefvert i allsvenskan med ett inhopp mot Häcken.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.