Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: ANDREAS L ERIKSSON

Fotbollslegendaren Lennart Johansson död

Lennart Johansson, 89, har avlidit, bekräftar Svenska fotbollförbundet. Den före detta Uefa-presidenten blir ihågkommen som en av svensk fotbolls största ledare.

En av svensk fotbolls starkaste profiler genom åren, Lennart Johansson, somnade in den 4 juni. Det efter en kort tids sjukdom, skriver Svenska fotbollförbundet på sin hemsida.

Johansson, som var Uefa-president (och vice FIFA-president) 1990-2007, var bland annat med och drev igenom det nya formatet Champions League – som i dag är en av de absolut största titlarna ett klubblag i fotboll kan vinna.

Lennart Johansson har också fått ge namn till den pokal som tilldelas vinnarna av Allsvenskan. Så sent som i höstas fick han en sista gång se sitt eget hjärtas lag – AIK – lyfta Lennart Johanssons pokal efter en 1–0-seger i sista omgången.

– Jag är glad, jag är stolt och jag tycker det är en fantastisk prestation, inte minst i dag, sa legendaren som var på plats i Kalmar för guldmatchen.

LÄS MER: Tidigare IFK-ordföranden: "Lennart ringde alltid när vi hade vunnit"

Inte den typiske fotbollspampen

"AIK Fotbolls tankar går till Lennarts anhöriga och vänner. Vi ber samtliga att respektera alla berörda och ge dem möjlighet att sörja i fred", skriver klubben i dag på sin egen hemsida.

Det var också i just AIK som Lennart Johansson tog sitt första stora ordförandejobb inom idrotten, där han basade under åren 1967-1980 (han kom så småningom även att utses till hedersordförande).

Därefter gav sig Johansson alltså in i de allra största sammanhangen, och som UEFA-president satte han sig inte sällan upp mot bland annat Joseph "Sepp" Blatter, mannen som slog Lennart Johansson i omröstningen för FIFA-presidentposten 1998 – ett val som anses ha varit riggat.

LÄS MER: Landslagsstjärnorna hedrar Lennart Johansson

Invald i Hall of Fame

Medan många av "pamparna" under Johanssons tid i rampljuset fällts för korruption och brott har svensken aldrig fått liknande anklagelser riktade mot sig.

2007, samma år som Lennart Johansson avgick som Uefa-president, valdes han in i svensk fotbolls Hall of Fame med motiveringen: "Ett strålande exempel på en ledare sprungen ur den svenska folkrörelsetraditionen som utan pampfasoner alltid stått med båda fötterna på jorden."

Lennart Johansson kommer att bli ihågkommen som en av svensk fotbolls allra största ledare. Men som nomineringen ovan antyder också som en gräsrotsmänniska, som inte drog sig för att sätta sig upp mot korruptionens krafter ute i fotbollseuropa och fotbollsvärlden.

Tysta minuter och kondoleanser

FIFA-kongressen i Paris under onsdagen inleddes med en tyst minut för att hedra den bortgångne.

Under dagen har också kondoleanser haglat in från alla håll – så väl från klubbar och organisationer som från enskilda personer.

Så här uttalar sig FIFA-presidenten Gianni Infantino på organisationens webbplats:

"Jag är förkrossad över nyheten om Lennart Johanssons bortgång. Han var en vän och en ovärderlig källa till visdom och inspiration. Jag är för evigt tacksam för att ha haft honom som Uefa-president när jag anslöt till organisationen 2000. Sedan dess har Lennart varit en förebild för professionalitet och, framför allt, mänsklighet."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.