Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Polisen, Svenska fotbollförbundet, Svensk elitfotboll och AIK höll på torsdagen presskonferens med anledning av att IFK Göteborg–AIK skjutits upp på grund av matchfixningsförsök.

Fotbollsjuristen: Ett uppenbart glapp i lagen

Politikerna är tveksamma till om det behövs ny lagstiftning för att komma åt matchfixare. Svenska fotbollförbundet är av motsatt åsikt.

När matchen mellan IFK Göteborg och AIK i fotbollsallsvenskan blev uppskjuten på grund av matchfixningsförsök tog diskussionen om en särskild lag på området ny fart.

Anders Hübinette, chefsjurist på Svenska fotbollförbundet, är övertygad om att det behövs. Han menar att det inte räcker med lagstiftning mot mutbrott och hot för att komma åt alla försök att manipulera idrottsresultat.

- Vi står bakom att täppa till hålet. Jag hoppas och tror att det kommer att ske. För idrottens skull om inte annat, säger han till TT.

I utredningen "En omreglerad spelmarknad" – finansdepartementets förslag lades fram den 31 mars och är för närvarande ute på remiss – föreslås en ny bestämmelse mot "spelfuskbrott", men både statsminister Stefan Löfven (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) uttryckte under torsdagen tveksamhet till förslaget.

Ygeman pekar på att det finns fällande domar i liknande ärenden. Löfven anser att det är för tidigt att avgöra om lagstiftningen behöver utvidgas, men tycker att en gardering är på sin plats:

- Om vi inte kommer åt det här på något annat sätt, om inte lagen täcker in det här, då måste vi agera, säger statsministern.

Inte straffbart

Hübinette ger exempel på vad som inte täcks in med gällande lag.

- Är det så att spelare själva kommer överens om att fixa en match och att spela på den, eller om någon extern person tar hjälp av spelare utan att det förekommer mutor, hot eller utpressning... Då har man från åklagarhåll kommit fram till att det inte är straffbart som lagstiftningen ser ut i dag. Det är ett uppenbart glapp, säger han.

Hübinette kan inte bedöma hur vanligt förekommande tillvägagångssättet är.

- Det är väldigt svårt att säga. Men man har sett exempel på det internationellt och vi ska inte tro att det inte har förekommit inom svensk idrott eller svensk fotboll. Det vore naivt. Och varje sådant fall skulle vara ett för mycket. Är det så att det går att bevisa att det har skett så måste det vara kriminaliserat.

Grovt mutförsök

Matchfixningsförsöket inför IFK Göteborg–AIK bör gå att komma åt med dagens lagstiftning, eftersom en AIK-spelare har erbjudits pengar och hotats i syfte att få honom att underprestera.

- Som händelseförloppet har beskrivits så är min absoluta bedömning att det går att lagföra. Och eftersom det handlar om ansenliga belopp hoppas och tror jag att det går att få det till att det är ett grovt försök till mutbrott, så att man får upp det på straffskalan, säger Anders Hübinette.