Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Fotbollsfesten Gothia cup invigs på Ullevi. Bild: Nicklas Elmrin
Fotbollsfesten Gothia cup invigs på Ullevi. Bild: Nicklas Elmrin

Fotbollsfest på Ullevi – Gothia cup är invigd

Den 45:e upplagan av Gothia cup är här. Under måndagskvällen samlades ungdomar från hela världen för att inviga årets största fotbollsfest.
– Jag tycker det är coolt att få representera nationen och det är verkligen sjukt mycket folk här, säger Sasha Borruso, ungdomsspelare från Luxemburg.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Matcherna startade redan vid 8.00 på måndagsmorgonen men det var först under kvällen som spelare och ledare kunde bege sig till Ullevi för den stora invigningen. Tiotusentals personer tog plats i publiken för att ta del av den färgsprakande showen som är Gothia cups invigning. Fyrverkerier sköts för att sätta i gång tillställningen på Ullevi.

Årets tema på invigningen var de fyra elementen, jord, eld, luft och vatten och återfanns som en röd tråd genom hela showen.

GP träffade flaggbäraren Lucas Kim. Han är från Sydkorea och var den första av samtliga flaggbärare att kliva in under invigningen. Kim skötte uppgiften strålande, men var lite spänd just innan.

– Jag är taggad, men lite nervös, sa den sydkoreanska ungdomsspelaren strax innan han klev in vid scenen.

Det här är andra gången som Lucas Kim besöker Göteborg och Gothia cup. Det är bland annat klimatet som gör att turneringen är en favorit.

– Vi gillar att komma och spela Gothia. Vädret är bättre i Sverige än hemma och vi lär oss mycket om fotboll när vi är här, säger Lucas Kim.

Lucas Kim (till vänster) var först i ledet av flaggbärarna under Gothia-invigningen.. Bild: Nicklas Elmrin
Lucas Kim (till vänster) var först i ledet av flaggbärarna under Gothia-invigningen.. Bild: Nicklas Elmrin

Det är totalt 1 685 lag från 75 länder som är med i Gothia cup det här året och det var inte helt lätt att få in allihopa på Ullevi under invigningskvällen. 45 minuter efter att fyrverkerierna avfyrats stod fortfarande ett gäng lag utanför och väntade på att få komma in. En av spelarna som längtade till insidan var Sasha Borruso från Luxemburg.

– Jag var här 2014 också och den gången gick jag som flaggbärare. Jag tycker det är coolt att få representera nationen och det är verkligen sjukt mycket folk här. Det ska bli riktigt kul att få komma in, säger Sasha Borruso.

Under veckan spelas över 4 000 matcher på 103 planer runt omkring Göteborg, Mölndal, Kungsbacka och Alingsås.

Se bilderna från invigningen längst upp i artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.