Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Den fotbollsdomare på elitnivå som av hovrätten dömdes till fyra års fängelse för bland annat grova bedrägerier överklagar domen till Högsta domstolen (HD). Arkivbild.
Den fotbollsdomare på elitnivå som av hovrätten dömdes till fyra års fängelse för bland annat grova bedrägerier överklagar domen till Högsta domstolen (HD). Arkivbild. Bild: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Fotbollsdomaren överklagar till HD

Den fotbollsdomare på elitnivå som av hovrätten dömdes till fyra års fängelse för bland annat grova bedrägerier överklagar domen till Högsta domstolen (HD).
Via sin advokat begär han att hovrättens dom ändras "på så sätt att straffet mildras".

Straffet bör sättas till under tre och ett halvt års fängelse, enligt överklagan.

– Hur ett spelberoende ska inverka på den straffrättsliga bedömningen är inte helt klarlagt, säger mannens advokat Allan Stutzinsky till TT.

Överklagan argumenterar för att ett spelberoende ska ses som en förmildrande omständighet och inte en försvårande.

I överklagan påpekas dessutom att det finns liten vägledning från HD vad gäller straff i samband med grova bedrägerier.

– Straffbestämningarna för grova bedrägerier av den här typen är rätt oklar och ojämn. Det spretar rätt mycket, säger Allan Stutzinsky.

För att HD ska ta upp ärendet krävs ett beslut om prövningstillstånd.

Fotbollsdomaren greps och häktades i september förra året. Han har erkänt att han utsatt flera företag för bedrägeri, men anser inte att brottet ska betraktas som grovt.

Domaren är också aktuell i en brottsutredning om spelfusk, där han misstänks ha spelat på fotbollsmatcher som han själv dömt och kunnat påverka. Han har tidigare dömt fotboll på toppnivå såväl i Sverige som utomlands. I december stängde Svenska fotbollförbundet av domaren i 15 månader för otillåten vadhållning.