Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Barcelona lägger stora summor på att värva spelare. En del av pengarna hamnar i agenternas fickor. Arkivbild. Bild: Joan Monfort

Fotbollsagenternas lön: 6,2 miljarder – i år

Fotbollsagenterna får mer betalt än någonsin.
Bara i år har klubbar världen över betalt motsvarade 6,2 miljarder kronor i agentkostnader.

Utbetalningar till agenter inom fotbollsvärlden har nått nya rekordnivåer, enligt en ny rapport från det internationella fotbollsförbundet, Fifa. I år har klubbar världen över betalat ungefär 645 miljoner dollar (motsvarande drygt 6,2 miljarder kronor) till de agenter som agerar mellanhänder vid spelarövergångar.

Enligt Fifa betalar Italien, England, Frankrike, Portugal och Tyskland ungefär 80 procent av de totala agentkostnaderna.

Förbundet vill göra om transfersystemet och hoppas kunna sätta ett tak på hur höga agentavgifterna får vara. Fifa har sedan tidigare godkänt ett förslag om att agenter i klubben som släpper ifrån sig en spelare maximalt ska få tio procent av den totala transfersumman, tre procent av spelarersättningen ska maximalt gå till spelaragenterna och högst tre procent av ersättningen till den värvande klubben ska få gå till agenten.

Bara under 2019 har över 17 000 internationella övergångar av herrspelare genomförts, och enligt rapporten var en av agenterna involverad i 3 557 av dessa.

I rapporten såg man också att de vanligaste agentavgifterna låg mellan ungefär 100 000 till en miljon kronor.