Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fotbollen står för flest skador

Fotboll är den vanligaste orsaken till att människor söker akut sjukvård för idrottsskador. Varje år skadas omkring 100 000 sportande svenskar.
Fotbollen svarar för närmare 30 procent av alla idrottsskador som leder till akut vård.
- Det är många skador och det är många som utövar sporten. Därmed inte sagt att det är den farligaste sporten, säger Anders Tennlid, ansvarig för skadestatistik på Socialstyrelsen.
Han får medhåll av Marika Domanski Lyfors på Fotbollförbundet.
- Jag tror att effekterna av att idrotta är viktigare än de skador som sker, säger hon.
Frakturer, blåmärken, stukningar och vrickningar är de vanligaste skadorna, visar Socialstyrelsens beräkningar som bygger på data från åtta svenska akut- och jourmottagningar 2007.
Domanski Lyfors tror på prevention:
- Rena förslitningsskador går att förebygga. Det viktigaste är att spela på bra underlag och träningen balanseras. Spelar man på motionsnivå är det viktigt att värma upp och inte träna när man känner sig hängig.
Ishockey står för nästan nio procent av skadorna, hästsport för nästan lika mycket. Mer än en femtedel av skadorna uppstår i samband med närkontakt med någon annan. Det kan vara sparkar, drag eller tacklingar.
Två av tre som skadas är män. Undantagen finns i "tjejsporter" som hästsport, danssport, handboll och skridsko.
- En förklaring är att män är mer benägna att ta risker, säger Tennlid.
Mer än nio av tio idrottsskadade är under 45 år. Drygt hälften gäller barn upp till 17 år.
Totalt beräknas 675 000 svenskar ha sökt akut sjukhusvård under 2007 efter att ha skadat sig. Vanligast är fallolyckorna.
- Det gäller alla åldersgrupper. Sedan sker olyckorna på lite olika sätt. Små barn faller från lekredskap eller möbler, ungdomar faller ofta i samband med idrott och äldre faller av andra orsaker som hemmiljö och sjukdomar.
Lugnast är de medelålders.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.