Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Fotbollen hedrar Stockholmsdådets offer

Efter attentatet i Stockholm kommer alla matcher i allsvenskan och superettan att spelas som planerat. Inför matcherna kommer offren att hedras.

Samtliga matcher i helgen kommer att inledas med en tyst minut och spelarna kommer att bära sorgeband.

- Det är minst sagt viktigt i ett sånt här läge att visa att samhället står upp, och fotbollen är en del av samhället, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk elitfotboll (Sef) till TT.

- Jag tror också att vi kommer att få se styrkan i enigheten i fotboll. För är det någonstans man står eniga, åtminstone för det egna laget, när det gäller olika härkomst och bakgrund så är det på läktaren. Sportsligt kan man alltid flytta på matcher, det här handlar mer om att visa och inse att samhället inte ska vika ner sig för enskilda terrorister och dårar, fortsätter han.

Hammarbys marsch blir av

På söndagen har Hammarby hemmapremiär och klubbens supportrar kommer att genomföra den traditionsenliga marschen från Södermalm som planerat.

"Det som skedde i går är fruktansvärt och vi förstår att allas tankar inte är på hemmapremiär och festligheter just nu – men vi tror att årets marsch till hemmapremiären är den viktigaste någonsin. Det är nu vi sluter upp i en ännu större skara och visar att vi är starkare och inte låter oss skrämmas. Det är nu vi sluter samman – för staden och laget", skriver Bajen fans på sin webbplats.

Hammarby skriver att klubben varit i kontakt med polisen som bedömer att marschen kan genomföras.

- Vi har kontakt med polisen inför varje match och det enda som skiljer sig från tidigare är att vi har frågat om de mäktar med. Fotboll är väldigt viktigt för oss men vi har full förståelse för att myndigheten kan ha andra saker att göra. Rent krasst är det så att det inte går att vidta åtgärder som förhindrar något på kort tid. Vi jobbar långsiktigt men det är klart att vi dubbelkollar och trippelkollar så att våra rutiner sitter, säger Göran Rickmer, säkerhetsansvarig i Hammarby.

Förhöjd säkerhet

Samtliga matcher i helgen kommer att spelas med förhöjd säkerhet, i samverkan med polismyndigheten. Det kommer att vara utökad bemanning utifrån lokal bedömning och visitationen vid entrén till arenorna kommer att vara "kraftigt utökad", enligt Sef.

På lördagen meddelade den danska högstaligan i fotboll att även deras spelare kommer att bära sorgeband under helgens matcher: "Det sker i sympati med offren för den tragiska händelsen i Stockholm i går", skriver superligan på Twitter.

Attentatet i Stockholm inträffade på fredagseftermiddagen. En lastbil körde in i en folkmassa på Drottninggatan och därefter in i varuhuset Åhléns. Fyra personer har bekräftats döda och tio vårdas fortfarande på sjukhus efter sina skador.