Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/12

"Fotbollen gör mig så glad"

Kambodja är ett av få länder som aldrig varit representerade i Gothia cup. Men nu är det första laget från Kambodja på plats i Göteborg. – Jag tycker att Sverige är det bästa landet i världen, säger Sovan Dauna, spelare i Forza Academy.

Sedan starten av Gothia cup 1975 så har turneringen besökts av lag från totalt 143 länder. Något lag från Kambodja har dock aldrig varit med - fram tills nu. Forza Academy från Siem Reap i norra Kambodja har nu landat i Göteborg.  Det är Patrik Arnesson och företaget Football Addicts en stark bidragande orsak till. Totalt har företaget samlat ihop 300 000 kronor för få hit det Kambodjanska laget.

– Vi har sedan ett år haft ett projekt med en fotbollsakademi i Kambodja. Sen tänkte vi att det hade varit kul att få över laget till att spela Gothia cup. Så vi startade en crowdfunding-kampanj för att få ihop de 300 000 kronorna som behövdes, säger Arnesson och fortsätter:

– Vi hade också olika belöningar för folk som skänkte pengar där den största belöningen var en tatuering på mig. Vi fick in 22 000 dollar och sedan med en timme kvar så fick jag kontakt med ett bolag som gick in med de sista pengarna. Så det var tur och nära ögat, säger företagets nytatuerade vd.

En dröm som blir sann

Totalt 18 spelare och fyra ledare anlände till Landvetter under onsdagen. Spelarna som är mellan 13-15 år gamla kommer i sin grupp bland annat ställas mot lag från Libanon och Portugal. Lagets tränare, Charlie Pomroy, ser liksom spelarna i laget det här som en fantastisk upplevelse. Det är dock inte första gången han deltar i Gothia cup.

– För mig själv är det en dröm som blir sann. Jag spelade själv i turneringen för 17 år sedan. Så det är som att cirkeln sluts nu. Det är fantastiskt att kunna komma hit med mitt lag. För många av pojkarna är det här något som bara händer en gång i livet. Men förhoppningsvis inte. Förhoppningsvis blir det här en språngbräda som ska få fler Kambodjanska lag att delta i turneringen, säger Pomroy.

Den snabbast växande sporten i Kambodja

Pomroy är född och uppvuxen i England men har sedan sex år tillbaka bott och arbetat i Kambodja. Han har sedan flytten arbetat fulltid och vid sidan om arbetat som tränare för ungdomarna.

– Jag åkte dit för att starta upp ett fotbollsprogram för fattiga barn. Jag märkte väldigt snabbt att det inte fanns någon struktur eller utvecklingssystem för unga Kambodjanska fotbollsspelare. Så jag startade upp ett program för ungdomar och erbjöd specialträning. 

Trots att fotboll är den snabbast växande sporten i Kambodja, så är det omöjligt att jämföra med hur det ser ut i Sverige.

– Det går inte att jämföra. Kambodjanska fotbollsspelare har mycket talang och passion men det är synd att det inte finns någon struktur för unga spelare att utvecklas. I Kambodja är det inte dröm för ungdomar att spela professionellt. Du kan lika gärna jobba på hotell och tjäna mer pengar än vad fotbollsproffsen gör där. Men jag känner ändå att det finns så mycket talang hos de pojkar och flickor som tränar hos oss. Jag vill att de ska känna att vad som helst är möjligt.

"Sverige är det bästa landet i världen"

För nästan hela laget är resan till Göteborg och Gothia cup första gången de är utanför Kambodja. Detta gör att det blir ett extra stort äventyr med väldigt många nya upplevelser.

– Vi försökte ge dem lite information om kulturen här i Sverige och vad de kunde förvänta sig. Så här långt har vi haft några roliga upplevelser. Killarna är till exempel helt tagna av hur mycket folk som går här i Sverige. Vi tränade också tidigt på morgonen och att de då kunde se sin egen andedräkt gjorde att de tappade hakan, säger Charlie och skrattar.

Två av spelarna i laget, Ros Phearom och Sovan Dauna, tycker liksom sin tränare att det är fantastiskt att vara i Sverige och att delta i Gothia cup.

– Jag är så glad över att vara här i Sverige. Fotbollen gör mig så glad, säger Ros Phearom som spelar på högerkanten.

Den trettonårige innermittfältaren Sovan Dauna håller med.

– Jag tycker att Sverige är det bästa landet i världen. Sverige har många bra fotbollsspelare. Jag gillar Zlatan men min favoritspelare är nog Lionel Messi.

Dauna har också målet klart för hur det ska gå för Forza Academy i turneringen.

– Jag tror att vårt lag kan vinna hela turneringen, säger han och skrattar.

Tränare Pomroy sticker inte ut hakan lika mycket men hoppas också han att laget ska gå långt i turneringen. 

– Jag är som vilken tränare i världen som helst. Jag reser inte ända från Kambodja för att få stryk. Jag tror att vi kan gå hela vägen om vi har lite tur med oss. Men mitt mål är att gå vidare från gruppen så att vi får spela slutspel. Det skulle göra mig väldigt glad.