Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Zuta varnar för Kroatien: "Ett lag som borde vara i VM"

Kroatiske mästaren från Göteborg har spelat med och mot möjliga playoff-motståndare. "Ett riktigt bra lag".

I eftermiddag vet vi. Sverige playoff-möter Schweiz, Danmark, Italien – eller Kroatien.

– Jag tror inte att de vill möta Sverige. Det är så snacket går här. De flesta vill ha Grekland. Sverige har inte lika stora namn som kroaterna, men ett kollektiv. Kroatien har haft lite problem och har sparkat tränaren. Kanske kommer de igång igen.

2015 flyttade Leonard Zuta efter fyra säsonger i BK Häcken till Kroatien och Rijeka. I samma veva debuterade han för Makedoniens A-landslag.

– Vi vann dubbeln i fjol, nu spelar vi Europa League och har Wien i veckan. Vi förlorade playoff till Champions League mot Olympiakos. Lite otur. Vi gjorde bra matcher, säger Leonard Zuta och fortsätter:

– Vi ligger i topp i ligan nu också, men är jagade i år. Så blir det när man vinner ligan. Dynamo hade vunnit elva år i rad. Det var första gången Rijeka vann, säger han.

"Det var mäktigt"

Göteborgarens karriär flyter på – i det tysta.

– Jag har spelat väldigt mycket. Är snart uppe i 100 tävlingsmatcher. Jag är tacksam för att jag har fått tränarens förtroende. Han tog Slovenien till VM 2010. Nu fattar jag språket bättre. Fotbollstermerna sitter, men jag pratar inte. Vi har en översättare som hjälper till.

Bland matcherna sticker mötet med AC Milan på San Siro ut.

– Det var mäktigt. En av de största arenorna i världen. De har lagt två miljarder på spelare. Vi hade 2-2 till det var 30 sekunder kvar. Jag hade Abate på min kant.

Landslagskarriären, där han är uppe i 15 A-landskamper, har stannat av. Åtminstone tillfälligt.

– Han har inte kallat mig de senaste gångerna. De har ändrat spelsystem och gått över till trebackslinje. Det viktigaste är att spela i klubblaget. Laguttagningen är upp till honom. Han vet var han har mig, säger Leonard Zuta.

I ligaspelet är han högt aktad.

– Jag läser inte tidningarna men hörde att jag har blivit uttagen i veckans lag fyra eller fem gånger på tolv ligaomgångar. Och förra säsongen kom jag tvåa i omröstningen som bästa vänsterback när säsongens lag togs fram.

Får Sverige möta Kroatien väntar match på mytomspunna Maksimirstadion i Zagreb.

– En tuff arena att spela på. Det är där vi möter Dynamo. Samma med Kroatien. De är alltid starka hemma. Det lär bli mycket publik.

Vad tänker du om Kroatien som landslag?

– De har riktigt bra spelare framåt. Som Modric, Mandzukic och Raketic. Men även bakåt, i Lovren. De var nästan klara för VM och har ett lag som borde vara där.

Som landslagsspelare är Spanien det tuffaste motstånd Leonard Zuta ställts mot. Han lyfter även Italien, som Sverige också kan ställas mot.

– Det var som italienare alltid är. Mycket taktiska, mycket smarta passning, inte alltid det högsta tempot, men bra mottagningar och passningar.

Leonard Zuta har ett år kvar på kontraktet med Rijeka och trivs bra i klubben.

– Det är klart att man vill sikta så högt som man kan. Kramaric, som gjorde två mål mot Ukraina, gick till Leicester för 100 miljoner för några år sedan, och vår högerback Ristovski gick till Sporting Lissabon. Det är mycket business i Kroatien. Många spelare går till de stora ligorna direkt.

Följer du din gamla klubb Häcken?

– Så gott jag kan. Jag streamar matcher, men har inte jättekontakt med spelare. Jag kan mycket väl tänka mig att återvända i framtiden. Man vet aldrig vad som händer i fotbollen.