Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Zuta tillbaka i Häcken – efter kontraktsbråk i Turkiet

Tredje raka oavgjorda matche i säsongsinledningen. Ändå kunde inte Leonard Zuta vara bara missnöjd efter 2-2 mot Sirius. Comebacken i Häcken-tröjan innebar första matchen på 14 månader – och ett definitivt slut på en turbulent period i karriären.
– Konyaspor har betett sig långt ifrån korrekt, på alla sätt och vis, säger han.

Det finns mål. Och så finns det mål. Daleho Irandusts 1–0 mot Sirius tillhör de sistnämnda.

När 22-åringen bröt bollen på egen planhalva förväntade sig alla en snabb kontring på djupledsgående lagkamrater. Ingen såg ett skottläge. Ingen utom Irandust. Från mittcirkeln slog han till med vänster. Någon sekund senare flög bollen in i krysset bakom en hjälplöst flaxande Lukas Jonsson.

LÄS MER: Drömmål av Häckens Daleho Irandust – från egen planhalva

När Leo Bengtsson kvalitetssprang igenom Sirius försvar och styrsköt in 2–1 i slutet av första halvlek pekade det mesta på Häckens första seger för säsongen.

Häcken, för dagen lågt liggandes i ett försvarsmässigt 4-4-2, hade fullt sjå med ett skickligt Sirius. Hemmalagets intensiva presspel ledde till mången felpass av Häcken. Med timmen spelad kom också kvitteringen efter flipperspel längs med Peter Abrahamssons mållinje.

Andreas Alm ville se en förändring och kastade in en helt ny offensiv (Yasin, Touminen, Maric) som fick 25 minuter på sig att återta alla poäng till Hisingslaget.

I defensiven hade han redan från start gett Leonard Zuta, som blev spelklar på matchdagens morgon, chansen.

Slutforceringen räckte inte

Den egenfostrade 27-åringen gjorde ett gediget intryck, även om viss matchovana kunde skönjas. Det var trots allt 14 månader han senaste spelade match.

Utlandsäventyret som via kroatiska Rijeka tagit honom till Turkiet och Konyaspor såg länge ut att fortsätta gå bra. Den 29 april 2019 gjorde han 90 minuter i 0–0-mötet med Galatasaray. Matchen efter var han plötsligt petad. Även nästa match satt han på bänken. En lättare skada höll honom borta från säsongens två sista omgångar.

Sedan började de riktiga problemen.

– Jag fick beskedet att jag inte var välkommen. Att jag skulle söka ny klubb. Det har varit mycket strul. Klubben har med alla medel försökt få mig att bryta kontraktet. De har inte betett sig korrekt, säger han.

Ärenden mellan klubbarna ligger nu hos Fifa. Tills vidare kan Zuta dock spela för Häcken på ett tillfälligt speltillstånd – det var det som blev klart under måndagens morgon och gav Andreas Alm chansen att starta sin nya vänsterback.

– Det var bara en väldigt skön känsla att spela fotboll igen. Det var bara glädje, säger Zuta.

Stark comeback

På planen såg han inte ut att ha varit med om sin livs mest omvälvande period. Han hockeyräddade ett skott från nära håll, gjorde ett antal försvarsnickar och värderade klokt med bollen vid fötterna.

– Kroppen känns förvånansvärt bra efter 90 minuter på konstgräs. - Varje spelare vill spela matcher, det är så du utvecklas. Jag har spelat mycket hela tiden i Rijeka och i Turkiet i början, säger han.

Beslutet att vända hem togs i våras och han har tränat regelbundet med Häcken sedan i mars.

– Man har blivit starkare som person av det här. Man kan inte ta allting för givet i livet. Man kan inte styra allt som sker. Nu är det skönt att vara tillbaka i Häcken som är kända för att ha bra organisation och ekonomi och den här biten, säger han.

Väl tillbaka på planen kunde han dock inte hindra Sirius från att kvittera till 2-2. Med bara sekunder kvar av ordinarie tid blir Ali Youssef fri. Men skottet kommer hundradelen för sent och Lukas Jonsson klarar. Rasmus Lindgren varnades i efterspelet – kaptenen ville ha en straff han inte fick. Säkerligen ville han också ha tre poäng – men inte heller det fick han.

Matchen slutade 2-2.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.