Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Zlatans uppror mot jätteföretaget – stjärnorna hakar på

Zlatan Ibrahimovic, 39, rasade mot TV-spelsjätten EA för att hans ansikte används i FIFA-spelen. Nu hakar flera andra stjärnor på och riktar skarp kritik, enligt The Athletic.

Under måndagen var Zlatan Ibrahimovic arg.

Den här gången var det inte mot landslaget, Janne Andersson eller någon som hade kritiserat honom. Istället var det FIFA-spelen som fick sig en slänga och då företaget som står bakom spelen, Electronic Arts.

Ilskan från Zlatan kom från att hans ansikte syns i spelet.

”Jag har aldrig tillåtit dem att använda mitt namn för att tjäna pengar”, skrev Zlatan på Twitter och fortsatte:

”Vem gav Fifa EA Sport tillåtelse att använda mitt namn och ansikte? Fifpro? Jag är inte medveten om att jag är medlem i Fifpro och om jag är det så blev jag det utan att riktigt veta om det, som genom någon konstig manöver. Jag har i alla fall inte gett Fifa eller Fifpro tillåtelse att tjäna pengar på mig. Någon profiterar på mitt namn och ansikte utan överenskommelse. Det är dags att undersöka”.

Strax därefter hakade Gareth Bale på.

”Intressant. Vad är Fifpro? Dags att undersöka”, skrev han på Twitter.

Fifpro som spelarfacket heter har över 65 000 spelare som är registrerade och som tillhör 63 olika medlemsländer. Fifpro har mandat att i sin tur sälja spelarnas namn och ansikten om spelarna spelar i ett land där de är medlemmar.

Än så länge är det bara Zlatan Ibrahimovic och Gareth Bale som riktat offentlig kritik mot speljätten. Men enligt sajten The Athletic är det många andra som delar deras åsikter.

Enligt sajten ska tusentals spelare vara kritiska mot att deras namn och ansikten används utan ”ordentlig tillåtelse”.

”EA SPORTS FIFA är världens ledande fotbolls-tv-spel, och för att kunna skapa en genuin upplevelse år efter år samarbetar vi med ett antal ligor, lag och individuella talanger för att säkra spelarrättigheter till vår produkt. En av dessa är vår mångåriga samarbetspartner Fifpro, som i sin tur samarbetar med ett stort antal licensgivare för att förhandla fram avtal som gynnar såväl spelare som fackförbund, säger EA Sports i en kommentar till Aftonbladet.

Det återstår att se vad som händer i den här frågan, om spelarna kommer att undersöka detta vidare eller vad som kommer att hända.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.