Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Zlatan Ibrahimovic. Bild: JOEL MARKLUND

Zlatans attack: "Landslaget är en sekt"

Zlatan Ibrahimovic riktar skarp kritik mot Janne Anderssons landslagsuttagningar.
I en intervju med Expressen menar den svenske världsstjärnan att det krävdes påtryckningar för att den svenske förbundskaptenen skulle ta ut spelare med invandrarbakgrund i landslaget.
– Först ingen med annan bakgrund. Får frågan. Bajsar på sig. Sedan kommer det med fler. Då förstör han det jag själv har byggt upp i 20 år, säger Zlatan Ibrahimovic till Expressen.
Dessutom använder Zlatan Blåvitts tränare, Poya Asbaghi, som exempel.

Zlatan Ibrahimovic landslagskarriär är över sedan drygt tre år tillbaka. Han är den som gjort flest mål för de blågula herrarna genom alla tider, men efter EM 2016 valde stjärnanfallaren att tacka för sig i landslagssammanhang.

I samma veva tog Janne Andersson över efter Erik Hamrén som ny svensk förbundskapten.

I en intervju som Expressen gjort med Zlatan Ibrahimovic riktar han skarp kritik mot hur Janne Andersson agerat i sina landslagsuttagningar. Zlatan menar att ingen med invandrarbakgrund togs ut i Anderssons första trupp, men när frågorna kom så vände förbundskaptenen kappan efter vinden.

– Det (landslaget) är en sekt, och den sekten stannar kvar hela tiden även om det finns bättre spelare där ute. Första samlingen. Vad hände? Hur många med en annan bakgrund var med? Ingen. Sedan fick han frågan om det. Då bajsade han på sig. Andra samlingen tog han med spelare med annan bakgrund för att det skulle bli politiskt korrekt, säger Zlatan till Expressen.

Zlatan berättar i intervjun att han upplever sig vara en person som öppnat dörrar för spelare med invandrarbakgrund i svensk fotboll, men också för ledare. Här använder han Poya Asbaghi som exempel.

– Det jag har gjort är att öppna dörrar. Till och med till tränare. Han i IFK Göteborg (Poya Asbaghi, red. anm.). Han hade inte ens fått sitta på bänken för 20 år sedan. Han hade fått sitta på läktaren där han hade fått köpa sin egen biljett, säger Zlatan.

Expressen har, efter Zlatans skarpa kritik, pratat med Janne Andersson och den svenske förbundskaptenen menar att det inte ligger någon grund i påståendena från "Ibra".

– Jag kan förstå att frågan kommer upp då vi har ett samhälle där rasism är ett rejält problem. Jag tror att spelare som Zlatan har fått ta många strider och att han och många andra har stött på fördomar och blivit orättvist behandlade utifrån deras ursprung. Men blir jag irriterad när man insinuerar att jag skulle basera mina uttagningar på varifrån man kommer. Det är otroligt långt ifrån vad jag står för både som ledare och person, säger Janne Andersson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.