Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Zlatan utreds av Uefa – riskerar avstängning

Uefa startar en utredning mot Zlatan om hans delägarskap i ett spelbolag. Stjärnan kan enligt Sportbladet stängas av i upp till tre år.

Efter Zlatan Ibrahimovic återkomst till svenska landslaget i mars skrev Sportbladet att Zlatan brutit mot Uefa och Fifas etiska regler då han är delägare i ett spelbolag. Varken Fifa eller Uefa tillåter att spelare i deras tävlingar har ekonomiska intressen i spelbolag.

Zlatan ska då ha brutit mot Uefas regler när han spelade i Europa League med Milan 2020 och i mars deltog han i Sveriges VM-kval.

Nu startar Uefa en utredning om den svenska stjärnan.

”I enighet med paragraf 31.4 i Uefas disciplinära regelverk har en av Uefas utredare i etiska och disciplinära frågor valts ut för att inleda en utredning angående en potentiell överträdelse av Uefas disciplinära regelverk av Zlatan Ibrahimovic. Då han haft ekonomiskt intresse i ett spelbolag”, skriver Uefa i på sin hemsida.

LÄS MER: Zlatan kan straffas – bröt mot Fifas regelverk

Aktuell för EM-spel

Man skriver vidare att mer information om ärendet kommer framöver.

Enligt Sportbladet kan den som bryter mot Fifas etiska regler straffas med närmre en miljon kronor i böter och kan stängas av från all fotboll i upp till tre år. Vad som gäller vid brott mot Uefas disciplinära regler är otydligare.

I samband med att Sportbladet avslöjade Zlatans delägarskap i det Maltabaserade spelbolaget Bethard meddelade Svenska Fotbollförbundet att man kände till kopplingen.

– Jag tycker det är rimligt och ett normalt förfarande att man utreder och ser vad som hänt. Om saker behöver rättas till utgår jag från att man gör det också, säger Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till SVT och fortsätter:

– Vi har sökt Fifa och försökt få klarhet i deras regelverk under väldigt lång tid. Förhoppningsvis kan det här hjälpa till nu och reda ut olika frågetecken även om det här är Uefas regelverk.

Zlatan är aktuell för den svenska EM-truppen som presenteras i maj.

LÄS MER: Zlatan bötfälls efter bråket med Lukaku

Fakta: Fotbollens etiska regler

(TT)

Fifas etiska regelverk, artikel 26 paragraf två:

"Personer bundna av denna kod ska inte ha några intressen, varken direkt eller indirekt (genom eller i samarbete med tredje part), i enheter, företag, organisationer et cetera som marknadsför, mäklar, ordnar eller bedriver vadslagning, spel, lotterier eller liknande evenemang eller transaktioner i samband med fotbollsmatcher och tävlingar. Intressen inkluderar att få fördelar för personer som är bundna av denna kod själva och/eller närstående."

Uefas disciplinära regelverk, artikel 12, paragraf 2B:

"Matcher och tävlingars integritet kränks till exempel av någon som deltar direkt eller indirekt i vadslagning eller liknande aktiviteter relaterade till tävlingsmatcher eller som har ett direkt eller indirekt ekonomiskt intresse av sådana aktiviteter."

Källor: Aftonbladet, Fifa code of ethics, Uefa disciplinary regulations.

Zlatan Ibrahimovic riskerar avstängning. Bild: MATTEO GRIBAUDI
Zlatan Ibrahimovic riskerar avstängning. Bild: MATTEO GRIBAUDI

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.