Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/6

Zlatan om statyn: "Visar att allt är möjligt"

Bronspjäsen har varit klar i drygt två år, men först nu har den kommit på sin plats.
I dag avtäcktes statyn av Zlatan Ibrahimovic och fotbollsstjärnan var på plats vid invigningen i hemstaden Malmö.
– Den är en symbol för alla som inte känner sig välkomna, inte passar in eller känner att de inte ser ut som alla andra, säger 38-åringen.

BrödtextUnder måndagen monterades den cirka tre meter höga bronsstatyn av Ibrahimovic på sin plats på Stadiontorget mellan Malmö FF:s gamla och nya fotbollsarena. På tisdagseftermiddagen skedde invigningen.

"En stor dag"

Ibrahimovic själv var på plats och han är glad över att statyn slutligen hamnade i just hemstaden Malmö.

– Det är en stor dag och ett stort ögonblick för mig. Efter 20 år av professionell fotboll känner jag att det är här allt slutar, med en staty, säger Zlatan Ibrahimovic, på engelska, under invigningsceremonin.

Anfallaren bor sedan förra året i USA och spelar för LA Galaxy.

– Jag har haft en lång karriär, men när den slutar vet jag inte. Jag spelar så länge jag kan, säger Ibrahimovic.

Redan en timme för avtäckningen hade det samlats mycket folk framför den uppbyggda scenen och invigningen lockade även internationell media. Ett 60-tal journalister var ackrediterade och exempelvis franska Le Monde och italienska Sky Sports var på plats.

Det var under fotbollsgalan 2016 som Svenska fotbollförbundet meddelade att de ville avbilda Sveriges främste manlige landslagsmålskytt genom tiderna. Först var tanken att statyn skulle stå utanför nationalarenan Friends arena i Solna, men konstverket visade sig vara för tungt.

"Kan jag kan alla"

Förra sommaren kom beskedet att Malmö stad tagit emot statyn som en donation från förbundet.

Det var dock först i dag som Ibrahimovic själv fick se den färdiga statyn.

– Jag äter Sverige till frukost, Europa till lunch och världen till middag. Det är så jag beskriver statyn i alla fall. Jag bad om att den skulle vara så stor som möjligt, så att hela världen kan se den, säger Ibrahimovic.

Han hoppas att statyn ska inspirera många.

– Den är en symbol för de som inte känner sig välkomna, inte passar in eller känner att de inte ser ut som alla andra. Om jag kan så kan alla. Jag är inte mer speciell än någon annan, även om jag är bäst på det jag gör, säger 38-åringen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.