Zlatan målskytt men förlorare i Manchesterderbyt

|

Manchesterderbyt bjöd på många målchanser, horribelt försvarspel och ett böljande spel. Underhållningsvärdet var stort.

I den femtonde minuten kunde Kevin de Bruyne ge bortalaget ledningen efter ett försvarsspel som förmodligen gav Mourinho en hel del nya gråa hårstrån. En långboll nickskarvades vidare och belgaren kunde enkelt peta bollen förbi en stillastående Blind i Unitedförsvaret. Ensam med De Gea kunde han sedan enkelt placera in bollen i målvaktens högra hörn.

City fortsatte att dominera spelet på planen och Zlatan och hans lagkamrater hade svårt att skapa några heta chanser.

20 minuter efter det första målet var det dags igen. De Bruyne vände upp i straffområdet, lossade ett skott som tog i insidan av stolpen och studsade ut till en helt fristående Iheanacho som bara hade att sätta dit foten. 2-0 till City.

United hade problem i första halvlek och lämnade stora ytor mellan lagdelarna som det bollskickliga City inte var sena att utnyttja.

Innan matchen ryktades det om att en vadskada skulle stoppa Zlatan Ibrahimovics deltagande i derbyt. När startelvorna väl presenterades var dock svensken med.

Och tur var väl det. Ett par minuter från halvtidsvilan fick nämligen United en gratisbiljett in i matchen när Bravo i Citymålet tappade ett inlägg som han skulle plocka ner. Bollen damp ner mitt framför fötterna på Zlatan Ibrahimovic som kom till ett snabbt avslut och kunde skicka bollen i nätmaskorna.

Claudio Bravo, som gjorde sin första match för City, höll dessutom på att ställa till det igen. Zlatan fick en ny gratischans efter en kommunikationsmiss i Cityförsvaret. Denna gång fick svensken inte till avslutet bättre att en cityspelare kunde rädda på mållinjen. Ställningen var 2-1 till City i halvtid.

Att Mourinho inte var nöjd med den första halvleken märktes. I halvtid fick både Mkhitaryan och Lingard gå ut. In kom istället unge Marcus Rashford och Ander Herrera. Det innebar också att Mourinho vaskade om i uppställningen på plan. Rashford tog plats ute till vänster och Rooney till höger. Pogba blev något av en släpande anfallare.

Bravo fortsatte med sina tveksamma ingripanden i den andra halvleken. Många skrek på både rött kort och straff för målvakten vid en situation en bit in i andra halvlek. Målvakten satsade fullt för att hinna först på bollen i en duell med Wayne Rooney och flera menade att tacklingen var vårdslös och borde renderat åtminstone en straff. Domaren Mark Clattenburg friade dock helt.

Andra halvlek präglades av ett böljande spel, med fina målchanser från båda håll.

Med dryga 20 minuter kvar av matchen fick Rashford en djupledsboll och vann löpduellen mot Stones. Det efterföljande skottet gick i mål, men det var via en offsidestående Ibrahimovic och Clattenburg underkände målet.

Fem minuter senare träffade De Bruyne insidan av stolpen igen. Bollen styrdes parallellt med mållinjen, men rann ut till en inspark.

United gick ner på en trebackslinje i slutet av matchen och pressade på för en kvittering. Men förgäves. När domaren blåste av matchen stod Manchester City som vinnare.

Så startade Manchester City: Bravo - Sagna, Otamendi, Stones, Kolarov - Fernandinho, De Bruyne, Silva - Sterling, Nolito, Iheanacho.

Så startade Manchester United: De Gea - Valencia, Bailly, Blind, Shaw - Fellaini, Pogba - Mkhitaryan, Rooney, Lingard - Ibrahimovic.