Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Zlatan Ibrahimovic riskerar att straffas för sitt delägarskap i spelbolaget Bethard.  Bild: JENNIFER LORENZINI
Zlatan Ibrahimovic riskerar att straffas för sitt delägarskap i spelbolaget Bethard. Bild: JENNIFER LORENZINI

Zlatan kan straffas – bröt mot Fifas regelverk

Zlatan Ibrahimovic riskerar avstängning och dryga böter. Anledningen är att han brutit mot både Fifas och Uefas regelverk i och med sitt ägarskap i spelbolaget Bethard – och samtidigt deltagit i matcher med svenska herrlandslaget och Milan. Det skriver Sportbladet.

– Vi har inte pratat med Zlatan om detta, säger Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till tidningen.

Zlatan Ibrahimovic gjorde omtalad comeback i det svenska landslaget efter fem års frånvaro i samband med den senaste landslagssamlingen. Mötena med Georgien och Kosovo gav två assist för 39-åringen – men riskerar också att ge veteranen ett straff från de internationella fotbollsförbunden, Fifa och Uefa.

Enligt Sportbladet har svensken brutit mot organisationernas etiska- respektive disciplinära regelverk. Anledningen är hans ägarskap i spelbolaget Bethard.

Ibrahimovics bolag Unknown AB är enligt tidningen fjärde störste ägaren i Bethard, som gått starkt under de senaste åren och 2019 gick med 301 miljoner kronor i vinst efter skatt.

Zlatan Ibrahimovic är sedan 2018 aktieägare och reklampelare i spelbolaget Bethard. Bild: MAXIM THORÉ
Zlatan Ibrahimovic är sedan 2018 aktieägare och reklampelare i spelbolaget Bethard. Bild: MAXIM THORÉ

LÄS MER: Zlatans spelbolag ett av åtta som tvingas till miljonböter

Kan stängas av

Personer som deltar i tävlingar som arrangeras av antingen Fifa eller Uefa får enligt nämnda regelverk inte ha direkt eller indirekt ägande i spelbolag. Den som bryter mot detta ska enligt Fifas etiska regelverk straffas med cirka en miljon svenska kronor i böter och en eventuell avstängning. Längden på avstängningen uppgår som max till tre års tid.

Bethard erbjöd enligt Sportbladet spel på matcherna i VM-kvalet mot Kosovo och Georgien – där Zlatan själv deltog.

Sportbladet har inte fått tag i Zlatan Ibrahimovic själv, men Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand skriver i ett sms till tidningen att man inte pratade med anfallaren om problematiken med hans ägande i Bethard under den senaste samlingen.

– Jag spekulerar inte i eventuella sanktioner men fortsätter så klart pressa på för att få tydlighet i Fifas regelverk då det uppriktigt är en hel del oklarheter i hur det ska tolkas, säger Sjöstrand till tidningen angående eventuellt straff.

LÄS MER: Ardalan Shekarabi med kraftik kritik mot Zlatan

LÄS MER: Charlotte Kalla är Zlatans antites

LÄS MER: Därför nobbar Charlotte Kalla spelbolagens miljoner

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.