Zlatan Ibrahimovic riskerar att straffas för sitt delägarskap i spelbolaget Bethard.
Zlatan Ibrahimovic riskerar att straffas för sitt delägarskap i spelbolaget Bethard. Bild: JENNIFER LORENZINI

Zlatan kan straffas – bröt mot Fifas regelverk

Zlatan Ibrahimovic riskerar avstängning och dryga böter. Anledningen är att han brutit mot både Fifas och Uefas regelverk i och med sitt ägarskap i spelbolaget Bethard – och samtidigt deltagit i matcher med svenska herrlandslaget och Milan. Det skriver Sportbladet.

ANNONS
|

– Vi har inte pratat med Zlatan om detta, säger Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till tidningen.

Zlatan Ibrahimovic gjorde omtalad comeback i det svenska landslaget efter fem års frånvaro i samband med den senaste landslagssamlingen. Mötena med Georgien och Kosovo gav två assist för 39-åringen – men riskerar också att ge veteranen ett straff från de internationella fotbollsförbunden, Fifa och Uefa.

Enligt Sportbladet har svensken brutit mot organisationernas etiska- respektive disciplinära regelverk. Anledningen är hans ägarskap i spelbolaget Bethard.

Ibrahimovics bolag Unknown AB är enligt tidningen fjärde störste ägaren i Bethard, som gått starkt under de senaste åren och 2019 gick med 301 miljoner kronor i vinst efter skatt.

ANNONS
Zlatan Ibrahimovic är sedan 2018 aktieägare och reklampelare i spelbolaget Bethard.
Zlatan Ibrahimovic är sedan 2018 aktieägare och reklampelare i spelbolaget Bethard. Bild: MAXIM THORÉ

LÄS MER:Zlatans spelbolag ett av åtta som tvingas till miljonböter

Kan stängas av

Personer som deltar i tävlingar som arrangeras av antingen Fifa eller Uefa får enligt nämnda regelverk inte ha direkt eller indirekt ägande i spelbolag. Den som bryter mot detta ska enligt Fifas etiska regelverk straffas med cirka en miljon svenska kronor i böter och en eventuell avstängning. Längden på avstängningen uppgår som max till tre års tid.

Bethard erbjöd enligt Sportbladet spel på matcherna i VM-kvalet mot Kosovo och Georgien – där Zlatan själv deltog.

Sportbladet har inte fått tag i Zlatan Ibrahimovic själv, men Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand skriver i ett sms till tidningen att man inte pratade med anfallaren om problematiken med hans ägande i Bethard under den senaste samlingen.

– Jag spekulerar inte i eventuella sanktioner men fortsätter så klart pressa på för att få tydlighet i Fifas regelverk då det uppriktigt är en hel del oklarheter i hur det ska tolkas, säger Sjöstrand till tidningen angående eventuellt straff.

LÄS MER:Ardalan Shekarabi med kraftik kritik mot Zlatan

LÄS MER:Charlotte Kalla är Zlatans antites

LÄS MER:Därför nobbar Charlotte Kalla spelbolagens miljoner

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS