Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/2

Zlatan Ibrahimovic utsatt för rasism – blev kallad skällsord mot muslimer

Zlatan Ibrahimovic följde Europa League-matchen mellan Milan och Röda Stjärnan från läktaren. Nu delas ett klipp på sociala medier där en man hörs skrika nedlåtande och rasistiska ord mot Zlatan.

Milan fick nöja sig med oavgjort mot serbiska Röda Stjärnan i den första omgången av sextondelsfinalerna i Europa League.

Zlatan Ibrahimovic fick vila och följde hela matchen från läktaren bakom bänken – och dagen efter matchen har ett videoklipp börjat cirkulera i sociala medier där Ibrahimovic utsätts för rasism.

Videon, som är en halv minut lång, visar hur en person filmar Zlatan ovanifrån medan minst två personer hörs skrika nedvärderande könsord och ett nedlåtande ord mot bosniska muslimer. Zlatan syns inte reagera på kommentarerna.

– De första orden är lite otydliga, sedan kommer finalen i hans harang. Det första är ett könsord, sedan kommer ett ord som man använder om muslimer på ett mycket nedlåtande vis, säger Sanimir Resic, docent i historia vid Lund Universitet, till Sportbladet.

Han utvecklar:

– Just det ordet är ett av de mest nedlåtande man kan använda om en muslim. Det finns inga tvetydigheter här, man kan inte säga att det beror på i vilket sammanhang det nämns.

LÄS MER: Tränarens vädjan till Zlatan: ”Måste fortsätta att spela”

Zlatan: ”Är inte särskilt religiös”

Ibrahimovic föddes i Sverige men har en mor som kommer från Kroatien, där närmare 90 procent av befolkningen anser sig vara katoliker, och en far som är från Bosnien, där islam är den största religionen.

Själv har han aldrig offentliggjort om han följer en religion, men gav sin syn på religion och fotboll i samband med övergången till Paris Saint-Germain 2012

LÄS MER: Berlusconi: Avsluta i Milan, Zlatan

– Jag har växt upp i Sverige... Min pappa är muslim och min mamma är katolik. Låt oss säga att jag följer mig själv, jag är inte särskilt religiös. Religionen har inget att göra med fotboll utan fotbollen är min religion - där alla är välkomna, sa han på presskonferensen.

LÄS MER: Zlatan med karriärens 500:e mål

Röda Stjärnan har tidigare haft problem med rasism inom supporterskarorna och har fått spela flera matcher utan publik. 2018 dömdes också den serbiska klubben till böter på närmare 750 000 kronor av Uefas disciplinkommission.

Returen lagen emellan spelas 25 februari i Milano.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.