Zlatan Ibrahimovic har fått agera inhoppare under stora delar av säsongen på grund av skador.
Zlatan Ibrahimovic har fått agera inhoppare under stora delar av säsongen på grund av skador. Bild: DANIELE MASCOLO

Zlatan Ibrahimovic kan bli mästare med Milan i helgen

Med två matcher kvar att spela är det fördel AC Milan i Serie A:s milanesiska titelstrid. Om resultaten i den 37:e omgången går de rödsvartas väg kan Zlatan Ibrahimovics Milan redan i helgen lägga beslag på klubbens första scudetto på elva år.
– Vi måste bibehålla samma koncentration, beslutsamhet och tro i de två sista matcherna, säger tränaren Stefano Pioli.

ANNONS

Speltiden har minskat under våren till följd av skadorna som gäckat Zlatan Ibrahimovic, som allt oftare fått finna sig i en roll som inhoppare i matchers slutskede, men svensken är alltjämt en centralfigur i AC Milans omklädningsrum. Efter förra helgens match mot Hellas Verona berättade tränaren Stefano Pioli om hur Ibrahimovic motiverade sina lagkamrater inför matchen på Bentegodi.

– Ibrahimovic sa något underbart: ”Alla minns Milan-spelarna som vunnit scudetton eller Champions League. Om vi vill bli ihågkomna så har vi tre matcher på oss att åstadkomma det”, sa Pioli.

Efter 3–1-segern mot Hellas återstår nu bara två hinder, i form av Atalanta och Sassuolo, om Milan ska krönas till italienska mästare. Det skulle i så fall bli Ibrahimovics femte scudetto – den andra iklädd Milans rödsvarta färger. Svensken fyller 41 i oktober och han har ännu inte aviserat vad han tänker kring framtiden och huruvida han planerar att lägga skorna på hyllan efter säsongen. I ESPN:s podcast Gab and Juls Meets berättade han dock förra veckan att han närmar sig slutet på spelarkarriären och att det ger honom lite panik inför framtiden.

ANNONS

– Jag är i en situation där jag är nära mållinjen. Jag har inte passerat än. Jag har lite panik för när det slutar – vad händer då? Vad är nästa kapitel? Jag vet att det finns många möjligheter, att jag kan göra många saker och att det kommer finnas erbjudanden. Men adrenalinet jag får på planen får jag aldrig från något annat, säger Ibrahimovic.

Piolis ord efter förra helgens seger vittnar om att Ibrahimovic fortsätter att spela en viktig roll som ledargestalt för det ungdomliga, talangfulla Milan, även om han inte kunnat vara lika bidragande på fotbollsplanen under titelstridens slutfas.

– Det här är ingen one-man show. Vi gör det här tillsammans. Jag tar mitt ansvar och vet att jag har lagkamrater som ser upp till mig för min erfarenhet. Vid min ålder handlar det om att ge tillbaka. Det här är ett ungt lag, jag är den jag är, så jag försöker vara stöttande både på och utanför planen. Jag försöker vara en ledare på mitt sätt, säger han.

Helgens match mot Atalanta sluter på många sätt cirkeln kring Ibrahimovics återkomst till Milan. Två dagar före julafton 2019 reste Milan till Bergamo och föll med hela 0–5 mot Atalanta – klubbens värsta förlust på 21 år. Ett par dagar senare offentliggjordes Ibrahimovics återkomst till Milan. Två och ett halvt år halvt år senare kan Milan nu vinna sin första ligatitel på elva år.

ANNONS

Pioli har under hela säsongen avfärdat alla tankar på ligatiteln och hävdat att Milans målsättning helt enkelt var att förbättra fjolårets poängnotering. Pioli ärvde en talangfull trupp som han de senaste säsongerna gjort ett utmärkt arbete med att förädla och i fjol guidade han Milan tillbaka till Champions League för första gången på åtta år. Ungtuppar som Ismaël Bennacer, Rafael Leão, Theo Hernández, Brahim Díaz och Sandro Tonali – som varit tungan på vågen med viktiga avgöranden de senaste veckorna – har dragit nytta av vägledning från erfarna herrar som Ibrahimovic, Simon Kjaer och Olivier Giroud. Defensivt har Fikayo Tomori och Pierre Kalulu har varit strålande framför duktige målvakten Mike Maignan.

– Jag är helt förälskad i mina spelare för den ansträngning de lägger ner varje dag. Jag vet vilken resa vi genomgått, och nu väntar ännu en tuff sådan. Den här truppen har klättrat steg för steg, nu måste vi bibehålla samma koncentration, beslutsamhet och tro i de två sista matcherna, säger Pioli till Dazn.

Milan har allt i egna händer, med två poäng ner till Inter samt fördel i inbördes möten. Om de rödsvarta besegrar Atalanta och Inter misslyckas med att vinna mot Cagliari är titeln Milans. Kan det bli ett bättre slut på Zlatan Ibrahimovics tid i Milano?

ANNONS

Helgens hetaste:

Chelsea – Liverpool

För blott andra gången i historien möts samma två lag i finalen i både Ligacupen och FA-cupen, när Chelsea och Liverpool mäter krafterna på Wembley Stadium. I Ligacupfinalen var det Liverpool som gick segrande ur striden efter straffar, där Kepa Arrizabalaga brände i den elfte straffrundan. Blir det lika jämnt även i FA-cupfinalen?

Lördag 17.45, Viasat Sport Premium

West Ham – Manchester City

Manchester City kan ta ett jättekliv mot att försvara Premier League-titeln vid seger på London Stadium. City har återhämtat sig efter Champions League-uttåget med två övertygande segrar, 5–0 mot Newcastle och 5–1 mot Wolves i veckan. Frågan är om David Moyes och hans West Ham kan sätta käppar i hjulen på Citys titeljakt.

Söndag 15.00, Viasat Sport Ultra

AC Milan – Atalanta

Zlatan Ibrahimovics AC Milan är nära en första ligatitel på elva år. Atalanta utgör den tuffaste av de två kvarvarande utmaningarna och om resultaten går de rödsvartas väg och Milan poängmässigt överträffar ärkerivalen Inter kan Milan få fira scudetton redan i helgen. Milan har presterat bra i toppmötena under säsongen och vann bland annat borta i Bergamo mot Atalanta, med 3–2.

Söndag 18.00, C More

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS